Buğday Üretimi

Buğday Üretimi

Buğday üretimi, Buğday yıllık bitkidir, hemen hemen her türlü iklim koşulunda yetişebilir. Dünyanın her yerinde üretilmektedir ve dünyada en fazla üretilen bitki özelliğini de elinde bulundurur. Ilık ve serin iklim koşulları ile derin, killi olan ve yeteri organik maddesi olan kumlu tınlı toprakları sever. Buğday çimlenme ve kardeşlenme evrelerinde sıcaklığı sevmez. Genel olarak üç gruba ayrılır. Bunlar Kapıca grubu, Makarnalık buğdaylar ve ekmeklik buğdaylar grubudur. Kablıca grubu fakir topraklara, orta şartlarda ekmeklik türü, en ideal şartları ise makarnalık türü için uygun olanıdır. Buğday üretimi için toprak hazırlığı, ülkemiz için kuru koşullarda nadas yöntemi kullanılmaktadır. Buğday hasadı sonrasında toprak bir yıl dinlendirilerek bir sonraki ekim için toprak hazır hale getirilir.

Buğday üretimi aşamaları

Buğday ekimi; Ülkemizde genellikle Ekim ve Kasım aylarında yöresel bider olarak anılan buğday tanelerinin sürülmüş toprağa orantılı olarak saçılması ile yapılmaktadır. Bu aylar geçildiği taktirde verimde düşme yaşanmaktadır. Ekilen buğday tanelerinin ekiminden sonra ve filizlerinin yaklaşık bir karış olduğu kardeşleme olarak tabir edilen dönemlerde gübreleme yapılır. Ancak gübre toprağın ihtiyacına göre belirlenmelidir. Genel olarak ekiminde fosforlu, kardeşleme döneminde azotlu gübre kullanılır.
Buğday bitkisi üç dönem suya daha fazla ihtiyaç duyar. Bu dönemler sapa kalkma Mart ayı sonu, başaklanma Nisan ayı başı ve süt olum Mayıs ayı başı evresidir. Nisan ve Mayıs ayı başlarında sulama işlemi verimi oldukça etkiler. Suyun bol olduğu yerlerde ise Mart ayı sonu, Nisan ve Mayıs ayı başlarında üç kez sulama yapılır.

Buğday yetiştiriciliğinde ülkemizde yaygın görülen rahatsızlıkları sürme, pas hastalıkları, rastık, kök ve boğaz çürüklükleridir. Tohumu hastalığa dayanıklı olan türlerden seçerek, yabancı otlarla mücadele ve uygun ilaçlama ile bu rahatsızlıklar önüne geçilebilmektedir.
Buğday zararıları başlıcaları ise Süne, Kımıl, Balmumu, ekin güvesi, ekin kurdu ve yabancı otlardır. Tüm bu zararlılar ile uygun ilaçlama ile mücadele edilir. Verim artması için sulama döneminde alınan yağış, toprağın ihtiyacına göre gübreleme etken faktörler arasındadır.

Buğday Hasadı tüm bu evrelerden sonra olgunlaşıp sararan buğday başakları orak, tırpan veya biçerdöğer ile hasat edilir. Anadoluda hasat mevsimi çok yoğun bir telaş içinde geçer. Dağlık, engebeli arazilerde hasat orak ve tırpan kullanılmak suretiyle yapılır. Düz arazilerde ise döğerbiçer kullanılır. Orak ve tırpan kullanılarak yapılan hasatlar oldukça yorucu olmaktadır. Biçimi sonrası toplanan ekinler deste olarak tabir edilen düzende toplanarak Patosdan geçirilerek buğday taneleri ve saman kısmı ayrılmış olur. Döğerbiçer için bu işlem çok daha kolay olur. Hasat sonrası elde edilen buğday Ambar olarak kuru, havadar ve aydınlık bir depoda muhafaza edilir. Böylece buğday üretimi gerçekleşmiş olur. Üretilen buğday soframıza ekmek, makarna, pasta çeşitleri ve benzeri bir çok ürün olarak sofralarımızı zenginleştirmektedir.
Son Güncelleme : 30.11.2018 08:14:31

Buğday Üretimi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Buğday Üretimi"
Buğday günümüzde birçok alanda kullanılan ve tükettiğimiz besinlerin yüzde 70inden fazlası kadarında bulunan bir tahıl. Peki buğdayın saplarından ayrıştırılması işlemi tam olarak nasıl yapılıyor? Bence bu iş pek kolay bir iş değil.
Ulutay . 02.11.2018 20:47:16
CEVAP YAZ
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018