Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu makarna takip etmektedir. Buğday çok çeşitlilik göstermektedir. Her türünden farklı bir ürün elde edilir.
Buğday çeşitleri nelerdir?
Bayraktar 2000 ekmeklik buğday: bu buğday türü genellikle İç Anadolu Bölgesinde kıraç ve yarı taban alanlarda yetişmektedir. Gübreye tepkisi yüksek olup, soğuğa ve kurağa dayanıklıdır. Ayrıca tane dökmeyen ve harman olma özelliği olan bir buğday türüdür. Özellikleri ise beyaz ve yarı sert taneli, orta boylu bir çeşittir. Aynı zamanda beyaz başaklı ve kısıtlıdır. Ekmeklik kalitesi bakımından çok iyidir.
Demir 2000 ekmeklik buğday: İç Anadolu Bölgesinde ve geçit bölgelerinde yetişmektedir. Sulamaya ihtiyacı vardır. Gübreye reaksiyonu yüksektir. Ayrıca tane dökmeyen ve harman olma özelliği de olan bir buğday türüdür. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklı alternatif gelişme kabiliyeti de çok iyidir. Özellikleri bakımından orta boylu olup, kırmızı sert taneli, kılçıklı ve beyaz başaklıdır.
Tosunbey ekmeklik buğday: 2004 yılında tescil olup, yetiştirilmeye başlanmıştır. Aynı şekilde İç Anadolu Bölgesi'nde tercihi yapılmaktadır. Şu anlık için ülke ekonomisine katkısı yoktur ama ilerleyen zamanlarda geniş alanlara yazacağı söylenmektedir. Tarımsal özelliği bakımından gübre reaksiyonu iyi olup, kurağa yatmaya dayanıklı bir buğday türüdür. Aynı zamanda soğuğa dayanıklı olup beyaz ve sert tanelidir.
Seval ekmeklik buğday: Tosunbey ekmeklik buğday gibi 2004 yılında tescil edilmiştir. Kırmızı taneli olup, orta boy ve sağlam saplıdır. Kılçıklı ve kırmızı başaklıdır. Soğuğa ve kuraklığa dayanıklı bir buğday türüdür. Özellikle sarı ve pasa karşı dayanıklıdır. Yetiştirme koşulları daha çok iç Anadolu bölgesine uyum sağlar. Yetiştirme koşulları sulama ile yapılması tavsiye edilmektedir.
Eminbey makarnalık buğday: 2009 yılında tescil edilmiştir. Bu buğday türünün tane şekli uzamış şeklinde olup orta boylu ve sağlam saplıdır. Başakları orta uzunlukta, orta ve dik yapılıdır. Kılçıklı ve beyaz saçaklıdır. Soğuğa ve kışa dayanıklı bir buğday türüdür. Gübreye reaksiyonu iyidir. Tane dökmeyen ve harman olma yapısı iyi olan bir buğday çeşididir. Verimi yaklaşık 300-400 arasında değişir. Ama sulama yapıldığı zaman verim potansiyeli ikiye katlanır. İç Anadolu Bölgesinde ve geçit bölgelerinde yetişmektedir. Ama İç Anadolu bölgesine benzer iklim şartları taşıyan yerlerde yetiştirilebilir.
İmren makarnalık buğday, İç Anadolu Bölgesinde yetiştirebilen, sulanabilen alanlarda yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Bu buğday türü, orta boy ve sağlam saplıdır. Başakları orta uzunlukta, orta sık ve diktir. Kılçıklı ve kahverengi başaklıdır. Soğuğa ve kış mevsimlerine dayanıklıdır. Gübreye tepkisi iyidir. Kardeşlenmesi iyi ve orta olup, tane dökmeyen ve harman olma kabiliyeti iyidir. Kara pasa ve sarı pasa orta düzeyde hassastır.