{ "title": "Buğday Ekimi", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Ekimi-56.jpg", "date": "19.01.2024 16:03:35", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Buğday ekimi; buğday her çeşit toprakta yetişme özelliğine sahiptir. Buğday ekiminde en yüksek verim killi ve humusça zengin topraklardan alınır. Buğday ekiminin gerçekleşmesi için ilk olarak toprak işlenmelidir. Buğday ilk evrelerinde bol nemli hava ve düşük sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Buğday ekimi için toprak sıcaklığı önemlidir bu sıcaklık on derece civarında olmalıdır. Bu sayede buğday bitkisi toprağa daha çabuk kök salacaktır böylelikle kışın sert soğuklardan etkilenmeyecektir. İstenilen bu sıcaklık genellikle her bölge için ekim ile kasım ayı arasında yakalanmaktadır. Buğday ekimi toprak derinliği tohum için hemen hemen dört ile altı santimetre derinliği aralığında olmalıdır. Buğday ekiminde modern ekim makinesi olan mibzer kullanılır. Buğday ekimi aynı toprak için yılda bir kere yapılabilir. Buğday dünya da ve Türkiye'de en çok üretilen tarım ürünüdür.

Buğday ekimi aşamaları nelerdir?
Kuru koşullarda Türkiye'de buğday ekimi buğday-nadas veya buğday-mercimek ekim nöbetleri şeklinde gerçekleştirilir. Buğday ekimi yapıldıktan sonra gübreleme toprak analizlerine göre yapılmalıdır. Toprağın hangi besine daha çok ihtiyacı var ise gübreleme ile toprağa o verilmelidir. Buğday sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemlerinde sulanır. Sulama imkânlarının kısıtlı olduğu yerlerde sulama başaklanma dönemine denk getirilmelidir. Buğday ekimi esnasında eğer toprak çok kuruysa ekimden hemen sonra da toprak sulanmalıdır.

Buğday hastalıkları
Sürme hastalığında hastalıklı buğdaylar sağlam buğdaylardan daha kısa boyludur. Buğday taneleri ezildiği zaman içlerinden siyah tozlar dökülür. Pas hastalığında buğday yaprakları üzerinde sarı veya kahverengi çizgiler görülür. Rastık hastalığında buğday erken olgunlaşır ve bu da buğdayın zayıf ve kısa boylu kalmasına neden olur. Kök ve boğaz çürüklüğü hastalığında buğday vaktinden önce sararır ve beyazlaşır bu da buğdayların tane tutmamasına neden olur.

Buğday hastalıkları ile mücadele yöntemleri nelerdir?
Buğday biçerdöver, tırpan ve orak ile hasat edilmektedir. Hasat zamanının tam olarak belirlenmesi tanelerin dökülme riskine ve hasta edilecek buğdayda su oranı ve makinelerin çalışabilme durumu göz önünde bulundurularak belirlenir. Buğdayın depolanması için kuru nemli olmayan ortamlar seçilmelidir. Havadar ve aydınlık alanlar tercih edilmelidir.
" } ] }