{ "title": "Buğday Ekimi", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Ekimi-56.jpg", "date": "19.01.2024 16:03:35", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Buğday ekimi; buğday her çeşit toprakta yetişme özelliğine sahiptir. Buğday ekiminde en yüksek verim killi ve humusça zengin topraklardan alınır. Buğday ekiminin gerçekleşmesi için ilk olarak toprak işlenmelidir. Buğday ilk evrelerinde bol nemli hava ve düşük sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Buğday ekimi için toprak sıcaklığı önemlidir bu sıcaklık on derece civarında olmalıdır. Bu sayede buğday bitkisi toprağa daha çabuk kök salacaktır böylelikle kışın sert soğuklardan etkilenmeyecektir. İstenilen bu sıcaklık genellikle her bölge için ekim ile kasım ayı arasında yakalanmaktadır. Buğday ekimi toprak derinliği tohum için hemen hemen dört ile altı santimetre derinliği aralığında olmalıdır. Buğday ekiminde modern ekim makinesi olan mibzer kullanılır. Buğday ekimi aynı toprak için yılda bir kere yapılabilir. Buğday dünya da ve Türkiye'de en çok üretilen tarım ürünüdür.