{ "title": "Buğday Filizi", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Filizi-12.JPG", "date": "21.01.2024 09:11:45", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Buğday Filizi, buğday filizi elde etmek için ilk olarak organik buğday tohumu alınır. Bir çay bardağı kadar buğday bir kaba dökülür ve bir gün boyunca suda bekletilir. Ertesi gün şişen buğdayların suyu süzülerek herhangi bir temiz bez üzerine taneler birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde serilir. Üzerine nemli bir bez örtülerek karanlık bir ortamda üç veya dört gün bekletilir. Bu süreçte bez kurudukça nemlendirilmelidir bu sayede üç dört gün sonunda buğday filizlenmiş olacaktır.

Buğday filizi faydaları nelerdir?
İlaçlı buğdaylardan ve aşurelik buğdaydan filizlenme elde edilmesi mümkün değildir. Buğday filizleri tüketilirken maksimum fayda elde edebilmek için çiğ tüketilmelidir. Buğday filizi içerisinde yer alan enzimler sayesinde kolay sindirilebilir aynı zamanda diğer besinlerinde sindirimine yardımcı olur. Buğday filizi yapısında E vitamini barındırdığından saç ve cilt güzelliğine de katkı sağlar. Kalp hastalıkları ve kanser riskine karşı vücutta direnç oluşturur. Diyet yapanlar diyet menülerinde buğday filizini kullanarak yağ yakımını hızlandırabilirler. Buğday filizleri tüketildikten sonra geriye kalan taneler toprağa gömülerek dış ortamda tekrar filizlenmesi sağlanabilir.

Buğday filizi buğday çimine oranla daha hızlı yetiştirilmektedir. Buğday filizi içerisinde B1, B2, B3, B5, B6, manganez, selenyum, folik asit, demir, magnezyum, fosfor ve çinko barındırır. Yorgunluk ve hafıza problemleri yaşayanlar da kendi imkânlarıyla buğday filizi üretip tüketebilirler.
" } ] }