{ "title": "Buğday Gluteni", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Gluteni-15.jpg", "date": "19.01.2024 03:28:30", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Buğday Gluteni, buğday glüteni oldukça fazla miktarda içeren bir tahıl gurubudur. Glüten suda çözünen bir protein olma özelliğine sahiptir. Buğday glüteni özellikle çölyak hastaları için son derece zararlıdır. Buğday glüteni özellikle bu hasta grubunda ve buğday alerjisi olanlarda cildi, solunum sistemini ve gastrointestinal sistemi olumsuz etkilemektedir. Yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre buğday glütenine bağlı çölyak hastalığı giderek artan bir seyir takip etmektedir. Buğday glüteni sindirim sistemine alındığı zaman ince bağırsak mukozasında bulunan gliadin peptidleri ile, HLA adı verilen sınıf 2 moleküllerin birleşmesi sonucunda, klinik bulgular oluşarak bağışıklık sistemini etkileyen zincir oluşumlar peş peşe yaşanmaktadır.

Buğday glüteni nedir?

Buğday glüteni içerisinde bulunan gliadin isimli madde tamamen toksik bir maddedir. Gliadin molekülünde bulunan, 33-mer peptid isimli molekül genetik olarak glüten intoleransı olan kişilerde inflamatuvar başlatan bir molekül yapısına sahiptir. Bu sürecin tetiklenmesi ile buğdaydaki glüten gibi gulutaminden zengin proteinler ile çapraz bağlantı oluşur ve glüten içindeki gulutamin artıkları gulutamine deamide olurlar. Deamide olan buğday glüteni peptidleri negatif yük oluşturmaya başlarlar.

Özellikle küçük yaşlarda yaşamın ilk 2 senesinde ortaya çıkan beslenme ile buğday glüteni ve benzeri tahıllar alınmaya başlandıktan sonra, tipik büyüme ve gelişme geriliği, ishal şeklinde dışkı, kusma, karın ağrısı, karında şişlik, kaslarda zayıflık, iştahsızlık gibi bulgular gözlemlenmektedir. Beslenmede alınan buğday glüteni miktarına göre, immünülojik yanıtlar ortaya çıkabilmektedir.

Buğday glüteni, gliadin adı verilen bir madde ile su ile temasa girdiği zaman suyu tutar ve esnek bir madde haline gelir. Dikkat etiyseniz buğday unundan yoğruluşmuş hamurun kıvamı çektikçe uzayan sakız gibi bir görüntüye sahiptir. Bu durum buğday glüteni ve gliadin adlı proteinlerden dolayı oluşmaktadır.

Arpa, buğday, çavdar gibi diğer tahıllarda da glüten olmasına rağmen hiç birindeki glüten miktarı buğday glüteni kadar fazla değildir. Buğday glüteni alerjisi ve çölyak hastalığı olanlar buğday ve muadillerinden kesinlikle uzak durmalıdırlar. Buğday verimliğini artırmak için yapılan çalışmalarda buğdayın kromozomları değiştirilmiş ve tarımsal verimlilik adı altında buğday glüteni normalden kat kat artırılmış ve böylece az maliyet ile üretim yapılmasına rağmen alerji ve hastalıklar artmıştır.

Buğday glüteni, bağırsak sistemi ve bağırsak duvarlarında inanılmaz tahribata yol açmaktadır. Şu aşamada sağlıklı bir bireyin bile tüketmemesi daha mantıklı olacaktır. Buğday glüteninin yaratmış olduğu tahribat sadece bağırsaklarda değil nörolojik sistemde de etkilerini göstererek ileride Alzheimer, bunama, duygu durum bozukluğu, şizofreni ve depresyon gibi durumlara neden olmaktadır.
" } ] }