{ "title": "Buğday Ruşeymi", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Ruseymi-71.jpg", "date": "20.01.2024 05:51:26", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Buğday Ruşeymi, Birçok kişi tarafından henüz adı duyulmamış olan buğday ruşeymi, ülkemizde yeni yeni duyulan ve oldukça kıymetli bir yiyecek olması bakımından diğerini anlaşılmış olan bir besindir. Son günlerde marketlerden oldukça kolay temin edebileceğiniz bu ürün, toz halinde satılan, lezzet ve zenginlik katmak için birçok yiyeceği eklenebilen bir besindir. Buğday ruşeymi buğdayın en alt kısmında embriyo adı verilen tohumun üremesi ve çimlenmesine yardımcı olan kısmıdır ve buğdayın kalbi olarak görüldüğü için oldukça değerlidir. Buğday özü anlamına gelen bu değerli ürün buğdayın besin ve enerji ihtiyaçlarını karşılaması ve bin ton buğday işlenmesi neticesinde yalnızca bir kilogram elde edilebilmesi bakımından oldukça önemlidir. Buğday unundan daha yüksek miktarda besin değerine sahip olan buğday ruşeymi sağlık açısından oldukça faydalı olduğu düşünülen antioksidan, vitamin ve mineraller içerir.

Buğday ruşeymi besin değerleri nelerdir?

100 gram buğday ruşeymi, yaklaşık olarak 2 mg B1 vitamini, 1.2 mg B2 vitamini,18 mg E vitamini, 0.33 mg folik asit, 7.5 mg demir, 14 mg çinko, 200 mg magnezyum, 5 mg sodyum, 44.7 gr karbonhidrat, 9.2 gr yağ, 26.7 gr protein, 15.6 gr lif içerir.

Buğday ruşeymi yapısında yer alan proteinlerin büyük bir bölümü esansiyel amino asitlerden oluşur ve bu proteinler hayvansal proteinlerin ile eş tutulacak oranda büyük bir değeri vardır. Besin değeri ve enerjisinin oldukça yüksek olması ile aynı zamanda şahane lezzete de sahip olan bu faydalı besin birçok alanda kullanılabilir.

Buğday ruşeymi kullanım alanları, tatlı bir tada sahip olan buğday ruşaymi meyve suyu, yoğurt ve süt gibi içeceklerin içine karıştırılarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda tek başına günde 2 yemek kaşığı olarak da tüketilebilir. Bisküvi, ekmek, simit, kek gibi ürünlerle beraber diyet ürünleri ve fermente gıdaların besin değerini arttırmak için buğday ruşeymiden yararlanılmaktadır. Çorba ve köfteler de lezzet vermek amacıyla baharat olarak kullanabileceğiniz buğday ruşeymi aynı zamanda salataların üzerine eklenerek de tüketilebilir.

Buğday ruşeymi faydaları nelerdir?
Buğday ruşeymi saklama koşulları, havadan çabuk etkilenen bir besin olan buğday ruşeyminin havayla temas etmemiş iyi korunmuş ve stabilize edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Satın alacağınız buğday ruşeyminin ışıl işlem görmüş ve vakumlu ambalajlarda olanlarının tercih edilmesinde fayda vardır. Satın alınan ürünleri açtıktan sonra mutlaka hava almayan cam bir kavanozun içerisine buzdolabında muhafaza edilmeli, uzun süre kullanılacaksa derin dondurucuda saklanmalıdır.

Buğday ruşeymi zararları, bağışıklık sisteminden kaynaklanan bağırsak sorunu olan çölyak hastalarının bu ürünü tüketmemesi tavsiye edilir. Bununla beraber buğday içeren birçok ürünün gluten içermesi nedeniyle 8. Aya kadar bebeklerde kullanılmaması önerilir. Aşırı tüketimin metabolizmanın olumsuz olarak etkilenmesine neden olabileceği için buğday ruşeyminin yeterli miktarda tüketilmesinde fayda vardır.
" } ] }