{ "title": "Buğday Tohumu", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Tohumu-65.png", "date": "20.01.2024 15:42:41", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Buğday Tohumu, Temel besin maddelerinden olan ekmeğin hammadesi olan buğday, insanlık için önemini her zaman en üst seviyede korumuştur. Yokluğundan kıtlık, açlık meydana gelmiş, çokluğundan insanlığın zenginlik efsanelerine konu olmuştur. Açlık ve kıtlığın önüne geçmek ve daha fazla üretim sağlamak için yapılan çalışmalardan Buğday tohumu da nasibini almış ve birçok buğday tohumu türü ortaya çıkmıştır.

Buğday tohumu yılda bir defa elde edilen birçok coğrafya da yetişebilen en çok üretilen tarımsal üründür. Buğday tohumu, buğdayın un için kullanılmayacak bölümünden elde edilir, yetiştirmek için en uygun iklim serin ve ılıman iklimlerdir. Elde edilmek istenen tohum toprağa ekildikten sonra havaların serin olmasında fayda vardır.

Çimlenme, devresinde sıcaklık 5-10 derece civarında olması uygundur. Bu durumda sonbahar aylarının hava sıcaklığı, istenilen sıcaklığa uygundur. Buğday tohumunun bir başka safhası olan ayağa kalkma evresi ilkbahar aylarında oluşur. Bu aylarda sıcaklık 10-15 derece civarında olacaktır.

Buğday tohumu organik madde yönünden zengin, kireç ve fosforu bulunan, killi, kumlu, tınlı topraklarda yetişir. Toprakta organik madde miktarı arttıkça buğday tohumunun da verimi yükselir. Bunun için buğday tohumu ekiminden önce mercimek, arpa, pamuk, fiğ, ayçiçeği, yer fıstığı, susam, çörekotu vb. Ürünler münavemeli olarak ekilerek toprağın organik kalitesi artırılır.

Buğday tohumu nasıl elde edilir? İki şekilde ekim yapılır; birincisi yaz mevsimi sonunda tarladan hasat edilen buğday öncesi ürün tarladan kaldırılır, Ağustos Eylül aylarında topak pulluk ile sürülür. Ekim ayı içinde buğday tohumu külvatör, mibzer ya da disk ile ekilir. Kış ayları boyunca tohum toprak altında kalır. Bahar aylarında buğday sapları güçlenerek büyümeye devam eder ve başak vermeye başlar. İkincisinde ise; ekim aylarında sürülen tarlaya bahar aylarında ekim yapılır.

Tarladan hasat edilen buğdaylar eleme makinaları yardımı ile sapından ayrılır. Buğday tohumu ortaya çıkar. Tohum yıkanmaz, eleme işlemi sırasında içerisinde bulunan diğer yabancı tohumlardan ayrılması sağlanır. Bez torbalar içine 5-10 kg'lık paketler halinde paketlenir, kuru ve serin yerde muhafaza edilmesi sağlanır.

En yüksek performansa sahip olan buğday tohumu çeşitleri

Konya 2002; Gübre ve suya karşı duyarlı olup, başakları kılçıklıdır. Dane rengi kırmızıya yakın olan bu türden 1000 m2'de 400-800 kg. Tohum elde edilir. Yapısal olarak soğuk iklime dayanıklı olduğundan İç Anadolu bölgemizde yetiştirilmeye çok uygundur.

Altındane; Hastalıklara mücadele de bu ürün karşımıza çıkmaktadır. Yüksek kalite ve yüksek verim elde edilen bu tohum, pas hastalığına karşı en dayanıklı buğday tohumudur. Başak rengi beyaz, daneleri beyaz, erken tohum tutan ve kılçıklı buğday tohumudur. Bu ürün ülkemizin çeşitli yerlerinde ekilmiş, en yüksek verim dekar başına 900 kg. İle Konya ovasında elde edilmiştir.
" } ] }