{ "title": "Buğday Unu", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Unu-75.jpg", "date": "21.01.2024 15:46:00", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "
Buğday Unu; ismi itibariyle buğdayın dövülmesi sonucu elde edilen undur. Bununla beraber rafine buğday unlarının bundan farkı işlenmiş olarak elde edildiği için buğdayın bazı kısımlarını içermez. Yani eğer ekmek veya hamurişi yapımında buğday unu kullanılırsa içerisindeki mineraller ve birçok vitaminler fazlaca olacaktır. Lakin bu rafine buğday ise değerler normalin altında kalacaktır. Tarımsal tıbbi çalışmalarda tam tahıllı ürünleri tüketmek çeşitli kanser hastalıklarına, tipik diyabet hastalıklarına iyi geldiği ve koruyucu özellikli olduğu anlaşılmıştır.

Buğday Unu İçeriği

Buğday unu üç parçadan oluşmasına karşın yüzde seksenlik bir kısmı endosperm oluşturur ve içeriğinde bol miktarda nişasta bulundurur. Diğer kısımları ise buğdayın özü ve kepektir. Kepek buğday tanesinin içeriğindeki vitaminleri ve minerallerin büyük bir kısmını bünyesinde bulundurur. Rafine buğdayda mineral değerlerinin düşük olmasının en büyük sebebi buğday makinelerde işlenirken buğday özünün ve kepeğin kaybedilmesidir. Yani tam tahıllı buğday ürünleri vücudumuzda oluşabilecek kanser, aşırı şişmanlık ve kronik bütün diğer hastalıklara karşı koruyucu bir şekilde rol oynamaktadır. Lakin rafine işlemi buna engel teşkil ederek mineraller ve besin kaynakları zarara uğramaktadır.

Buğday Ununun Faydaları Nelerdir?

Özellikle sabahları bireyler kahvaltı yapacakları zaman güne hem zinde hem de sağlıklı başlamak oldukça önemlidir. Beyaz ekmekten buğday unu ekmeğinin veya Kepek ekmeğinin en büyük farkı içerisinde bulunan lif miktarının beyaz ekmeye göre oldukça fazla olmasıdır. Daha detaylı olarak incelenecek olursa bir dilim beyaz ekmeğin içerisinde 1.4 gram zengin lif bulunurken bir dilim kepek ekmeğinin içerisinde 3.0 gram lif bulunmaktadır. Lif değerinin yüksek olmasının yanı sıra bireyler daha az dilim ekmek yiyerek daha uzun süre tok kalacaklardır. Yani yemeklerde beyaz ekmek yerine kepekli ekmek bulundurmak hem daha az kalori almanıza hem de beyaz ekmeye göre sindirim sisteminizin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bununla beraber bazı sağlık sorunları olan bireyler kullanmamalıdır. Buğday unundan yapılma ekmeği özellikle çölyak hastaları kullanmaması gerekmektedir. Tüketmesi bağırsak sistemini alt üst edecektir ve kronik sorunlar ortaya çıkarabilir.
" } ] }