{ "title": "Buğday Yarması", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Yarmasi-58.jpg", "date": "20.01.2024 17:56:47", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlük olarak sofralarımıza gelen ekmeğin ham maddesi buğdaydır. Buğdaydan birçok besin elde edilmektedir. Bunların en başında bulgur, yarma, irmik, aşurelik buğday ve makarna gelmektedir. Buğday yarması buğdayın hasat edildikten sonra kaynatılması ile başlar. Kaynatılan buğday süzülür ve kuruması için güneş alan bir bölgeye serilir. Bu işlemler bittikten sonra kepeğinin alınması için elekten geçirilir. Elekten geçirilen buğday dövülür ve bez torbalar doldurulur. Yarma buğdayın bir diğer ismi de dövme buğdaydır. Hazırlanış aşamasında dövüldüğü için bu isimle de bilinir. Yarma buğday aynı bulgur gibi yapılır. Ancak bulgur yapımından daha az uğraş ister. Buğday yarmasından birçok yemek yapılmaktadır. Bu yemeklerin en başında keşkek gelmektedir. Bunun yanı sıra ayranaşı çorbası da yarmadan yapılmaktadır.

Buğday yarması faydaları nelerdir?
Buğday yarması birçok alanda kullanılabilmektedir. Yemeklerimize mükemmel bir tat veren yarma buğday ayrıca çeşitli hastalıkların vücuda etki etmesine de engel olur. Sürekli ve düzenli tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle çocukların ve anne adaylarının buğday yarması tüketmesi konusunda uyarılması gerekmektedir. Buğday yarması çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlayacağı gibi anne adaylarının ve dünyaya gelecek olan bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı bir vücut yapısı kazanılmasına yardımcı olur.
" } ] }