{ "title": "Buğday Yetiştiriciliği", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Yetistiriciligi-19.jpg", "date": "20.01.2024 11:00:58", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Buğday Yetiştiriciliği, tahıl ürünleri grubunda yer alan vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek bir besin maddesi olan buğday belirli aşamalarla üretilmektedir. Sofraların baş tacı olan bu ürün Türkiye'de en çok İç Anadolu Bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilen bu tahıl yeşerme döneminde bol suya, olgunlaşma döneminde ise güneşe ihtiyaç duyar. Birtakım aşamalarla birlikte bulgur ve un haline dönüşen buğday en çok ekmek olarak kullanılmaktadır. Buğday yetiştiriciliği emek ister. Uygun iklim şartlarına bağlı olan söz konusu bu tahılın yetiştirilmesi gereken standart yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı durumudur. Modern tarım teknolojisinin gelişmesiyle birlikte buğday hasadı daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bu hususta zaman kaybının önlenmesi buğday yetiştiriciliğine teşvik durumunu ön planda tutmuştur.

Çimlenme

Buğday tahılı tohum halinde ilkbahar mevsiminde toprakla buluşturulur. Bunun için toprağa çapa yapılması şarttır. Öte yandan iri taşların toplanıp düz zeminin sağlanması gerekir. Bununla birlikte ekimi yapılan buğday yağışlarla toprağa tam olarak adapte olur. Zamanla çimlenme dönemi başlar. Mart ve nisan ayında yağışa ihtiyaç duyan buğday yetiştiriciliğinde yapay sulamaya gerek yoktur. Nisan ve Mayıs ayında çimlenen buğday oldukça değerlidir. Bu çimin öz haliyle tüketimi dahi şifa kaynağıdır. İçerdiği vitamin ve mineraller vücuda oldukça faydalıdır. Özellikle zayıflama amacıyla buğday çimi robota çekilip içerisine su eklenerek tüketilebilir. Çimlenme buğdayın filizlenmesini ve zamanla başak haline gelmesini ifade eder. Bu aşamada herhangi bir bakıma ihtiyaç yoktur.

Başak

Birçok alanda kullanılan buğday başak haline geldiğinde bir süre sonra güneşe ihtiyaç duyar. Haziran ayında başak olarak büyüyen buğday Temmuz veya Ağustos ayında olgunlaşarak hasat edilir. Bir başak'ın üzerinde ortalama 7 adet buğday tanesi vardır. Bu dönemde bakıma gereksinim duymayan başak sadece güneşe ihtiyaç duyar.

Hasat

Buğday yetiştiriciliğinde verimin tam anlamıyla sağlandığı dönem olan hasat zamanı Temmuz veya Ağustos aylarında hapılmaktadır. Bu aşamada buğday olgunlaştığı için güneşe ihtiyaç duyar. Sert iri taneler halinde yetişen bu tahıl ürünü gelişmiş tarım aletleriyle hasat edilerek birtakım aşamalardan geçirilip sofralarda yerini bulur.
" } ] }