{ "title": "Buğday Zararlıları", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugday-Zararlilari-54.jpg", "date": "19.01.2024 10:54:49", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Buğday zararlıları, buğday karbonhidrattan zengin otsu bir bitkidir. Bu özelliği ile birçok zararlının da dikkatini çekmektedir. Bitkisel ürün üretiminde verim ve kaliteyi etkileyen en önemli nedenler hastalık ve zararlılar olarak gösterilmektedir. Buğday bitkisinin adaptasyon yeteneği çok iyi olduğundan dünyanın birçok yerine yayılım göstermiştir. Bundan dolayı buğday zararlıları ile mücadele etmemiz önem arz etmektedir.

Buğday zararlıları, Buğday zararlıları çok çeşitli olup bakteriyel, viral ve paraziter kaynaklı olabilir. Bunlara ek olarak da böcek, fare, kuş gibi hayvanlarda zararlı olabilir.

Buğday pas hastalığı: Buğday zararlılarından pas hastalığı genellikle yapraklarda görüldüğü için yaprak pası olarak da adlandırılır. Buğday zararlılarından kara pas hastalığında sap ve başak kısmında oldukça büyük oval veya uzunca koyu kırmızımsı püstüller görülür. Sarı pas hastalığında ise en erken görülen pas türüdür. Buğday bitkisinin yapraklarının üst yüzeylerinde makine dikişi şeklinde ve sarımsı renkli püstüllerin varlığı görülür.

Buğday sürme hastalığı: Buğday zararlılarından sürme hastalığında, hastalığa yakalanmış buğday bitkisinin başakları süt oluşum evresine gelinceye kadar sağlamlarından ayırt edilemez bir haldedirler. Hasta olan bitkiler daha kısa boylu ve daha yeşildir. Hastalıklı başakların renkleri mavimtırak-yeşil olup daha dik bir şekilde dururlar. Sürmeli başakların kavuzları açılıp bakıldığında gri renkli ve ezildiğinde balık kokusuna benzer bir kokusu vardır.

Buğday rastığı: Buğdayın önemli zararlılarından olan buğday rastığı çiçekleme döneminde görülmektedir. Hastalık oluşmuş taneler ve başaklarda siyahlaşmış bir görünüm vardır.

Tahıl küllemesi: Buğday zararlılarından olan tahıl küllemesinde, bitkinin yapraklarında nokta şeklinde başlayan beyaz-gri renkte püstüller halinde görülür, daha sonra da bu püstüller esmerleşir.

Buğday yaprak septorya yaprak lekesi: bu buğday zararlısında ise yaprak üzerinde küçük, düzensiz, kırmızımsı-kahverengimsi lekelenmeler görülür.

Buğday kök boğazı çürüğü: bu buğday zararlısı buğday bitkisinin kök ve kökün boğaz kısmında yanığa sebep olmaktadır.

Süne böceği: Buğday zararlılarının en önemlisi olan süne bir böcek türü olup danelerin süt ve sarı olum dönemindeki buğdayla beslenir. Buğday tane kayıplarına neden olmaktadır.

Ekin kambur böceği: bu buğday zararlısı son bahar aylarında ekin yapraklarını toprak içine çekip yerler.

Kımıl böceği: bu buğday zararlısı kardeşlenme döneminde olan buğdayı kök boğazının üstünden emerek göbek kuruması zararı yapar.

Ekin bambul böceği: bu buğday zararlısı toprak altında buğdayın kökünü kemirerek zarar verir.

Hububat hortumlu böceği: bu buğday zararlısı ise kardeşlenme döneminde kök, yaprak ve sapları yemektedir.
" } ] }