{ "title": "Buğdayda Pas Hastalığı", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Bugdayda-Pas-Hastaligi-37.jpg", "date": "19.01.2024 14:34:25", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Buğdayda Pas Hastalığı; iklim şartlarının epidemi yaptığı dönemlerde buğdayda pas hastalıkları ciddi oranda verim kayıplarına sebep olur. Buğdayda pas hastalığından oluşan zarar, erken enfeksiyonlar ve hastalığın salgın yapması bağlantılı olaraka artar. Pas salgınları hem nitelik hem de nicelik olarak zarar verir ve zaman zaman ortaya çıkar. Buğday pasında oluşan ürün kaybı; çevre koşullarına, pas çeşitlerine, etmenlerin ırklarına, yıldan yıla ve bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir.

Buğday Pas Hastalığı Türleri

Buğdayda Sarı Pas Hastalığı; bu hastalık ilkbahar mevsiminde buğday tarlalarında sıcaklığın 10-15°C olduğunda görülmeye başlar. Yaprakların üst kısmında makine dikişi tarzında püstüller meydana gelir. Bu püstüllerin rengi limon ya da portakal rengine benzer. Püstüller yazlık sporların üretim yeridir. İlkbahar mevsiminde bu püstüllerden meydana gelen yazlık sporlar rüzgârlar sayesinde çevreye dağılır. Mevsim sonuna doğru yazlık sporlar yerini kışlık siyah sporlara bırakır. Hastalığın şiddetinin arttığı dönemlerde sporlar başakların kılçık ve kavuzlarının üstünde de görülebilir. Enfeksiyonların meydana gelmesinde en önemli etken sıcaklık ve nemdir. En erken görülen buğday pası çeşididir. Esas görüldüğü yer yapraklar olsa da tahılların sap ve başaklarında da görülür. İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.

Buğdayda Kara Pas Hastalığı; Güney, İç ve Batı Anadolu bölgelerinde yaygın olarak rastlanır. Yaprakta, yaprak kınında, sapta, yaprak ayasında ve nadir olarak başaklarda kiremit kırmızısı-kahverengi püstüller şeklinde ortaya çıkarlar. Hasatlık şiddetinin arttığı durumlarda yaprak kını ve sap dokuları yüksek oranda işgal atında olur ve sapın kırılmasına neden olur. Sap kırılması hasadı güçleştirir. Kara pas hastalığını diğer pas hastalıklarından ayıran özelliği, püstülleri yaprak kınında ve sapta çizgi şeklindedir.

Buğdayda Kahverengi Pas Hastalığı; Sahil bölgelerinde sık rastlanır. Yaprak ayası ve yaprak kınının üst kısmında üst boğum aralarında ve kılçıklarda yuvarlak şekle benzer kahverengi püstüllerden oluşur. 10-18°C sıcaklık ve yüksek nemde hastalık hızlıca gelişir. Her 10-14 günde yeni yazlık spor kuşağı meydana gelir. Bitkiler olgunlaştığı zaman püstül renkleri siyaha dönüşür.

Buğdayda Pas Hastalıkları ile Mücadele Kültürel Önlemler Nelerdir?
Buğdayda Pas Hastalıkları ile Kimyasal Mücadele

Buğdayda sarı pas hastalığının erken zamanda alt yapraklarda meydana gelen belirtiler her sene gözlemlenebilir. Bu sebeple iklim şartları göz önüne alınıp hastalığın süreci izlenmelidir. Hastalık birkinin üst kısımlarına doğru ilerliyorsa yeşil aksam ilaçlanmasına başlanmalıdır.

İklim şartları hastalığın gelişmesine uygun devam ediyorsa ve epidemik bir durum muhtemel ise kullanılan ilacın etki etme süresine göre ilaçlama tekrar edebilir. Hasat zamanına bir ay kala birki olgunlaşma sürecine girer ve bu yüzden ilaçlama yapılması uygun değildir.
" } ] }