{ "title": "Karabuğday", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Karabugday-93.jpg", "date": "21.01.2024 04:47:53", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Karabuğday, Kuzukulağıgiller familyasına ait bir besin olan karabuğday daha çok greçka ve esmer buğday adı ile bilinir. Dünyadaki toplam karabuğday üretiminin neredeyse yarısı Çin üzerinden sağlanır. Çin'i takip eden ülkeler arasında Rusya, Ukrayna, Polonya, Japonya, Amerika, Kanada ve Fransa bulunur. Orta Asya kökenli bir bitkidir. Amerika'ya ulaşması 17. Yüzyıl başlarında olmuştur. Karabuğday verimli olmayan topraklarda bile yetişebildiği için tercih edilme sebebini artırmıştır. Soğuk iklimlerde bile yetişebilmesi ve her türlü iklim koşullara uyum sağlayabilmesi nedeniyle neredeyse hemen hemen her yerde yetiştirilebilir. Karabuğday hızlı ürer. Etrafında yer alan yabani otların gelişmesini ve kendisine zarar vermesini engeller. Tüm bu nedenler dolayı yetiştirilmesi çok kolay bir üründür. Nadasa bırakılan tahıl ürünleri arasında şımarık olmayan tek ürün olarak bilinir.

Karabuğday Besin Değerleri Nelerdir?

Karabuğdayın besin değeri oldukça yüksektir. 100 gram karabuğday yaklaşık 343 kaloridir. 100 gram karabuğdayın içinde 71.5 gram Karbonhidrat, 13.25 gram Protein, 3.4 gram Yağ ve 10 gram Lif bulunur. Ayrıca vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. 460 mg Potasyum, 18 mg Kalsiyum ve 2.2 mg Demir bulunur. Mineraller bunlarla sınırlı değildir. %34 manganez, %28 bakır, %21 magnezyum, %18 lif ve %17 fosfor içerir. B grubu ve E vitaminleri yüksek oranda lif barındırır. İçeriğinin ortalama olarak %15'lik kısmı iyi kalitede bitkisel protein içerir. Şöyle ki; emilen kompleks karbonhidratlar sayesinde en etkili ve en yararlı şekilde vücudun enerji ihtiyacı karşılanır. Bu özellikleri ile vejetaryenlar ve veganlar için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.

Karabuğday Faydaları Nelerdir?

Gluten içermez: Buğday, çavdar, yulaf, arpa gibi tahıllarda bulunan gluten isimli protein bazı kişilerde alerji etkisi göstererek sindirim sorununa neden olur. Bu kişiler genellikle çölyak hastalardır. Çölyak hastaları eğer glüten ihtiva eden besinler tüketirse bağırsak duvarları iltihaplanır ve gaz, ishal, kramp, ağrı ve şişkinlik oluşur. O nedenle uzmanlar çölyak hastalarına karabuğday tüketmelerini önermektedir.

Zayıflamaya yardımcıdır: Yüksek protein içeren diğer tahıl ürünlerinin tersine karabuğdayda daha az yağ bulunur. Bu nedenle obezite hastalığına karşı yüksek besin değerli ve düşük kalorili zayıflama programlarının vazgeçilmezidir. Lif oranı yüksek olduğu için bağırsakları çalıştırarak sindirime de fayda sağlar. Lifin aynı zamanda doyurucu özelliği ile karabuğday tüketimi uzun süre tokluk hissi verir.

Kolesterolü düşürür: Düzenli olarak tüketilen karabuğday kötü huylu kolesterolü olan LDL'nin düşmesine ve iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL'nin artmasına yardımcı olur. Karabuğdayda bulunan steroller kan serumunda kolesterol artışını engellerler.

Yüksek tansiyon ve diyabet riskini azaltır: İçeriğinde bulunan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir başta yüksek tansiyon olmak üzere kansızlık ve kalp rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir. Özellikle magnezyum üzerinde yapılan araştırmalar kan şekerini dengelediği sonucuna ulaşmıştır. Diyabet hastalarının karbonhidrat tüketmeleri yasak olmasına rağmen karabuğdayı rahatlıkla tüketebilirler.

Kalp Hastalıklarına karşı korur: İçeriğinde bulunan lignanlar kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi görür. Her gün düzenli olarak tüketilen 100 gram karabuğday sinir sistemi sağlığı için gerekli olan B1 vitamininin %40'ını karşılar.

Karaciğer dostudur: İçerdiği Choline isimli bileşen sayesinde karaciğer yağlanmasını engeller. Düzenli tüketimi mevcut yağlanmanın azalmasına yardımcı olur. Bu sayede karaciğerin daha düzenli çalışmasına olanak sağlar.

Karabuğday Nasıl Temin Edilebilir?

Karabuğday, son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Çoğu kişi beyaz un ya da durum buğdayı kullanmak yerine karabuğdayı kullanmayı tercih eder. Bu popülerliği sayesinde büyük marketlerde ve aktarlardan kolayca temine dilebilir. Ancak piyasada birçok yerde karabuğday adı altında farklı ürünler de satılabiliyor. O nedenle satın alırken oldukça dikkat etmek lazım. Bunun önüne geçmek için güvenilir markaları tercih etmek ve ürün üzerindeki uyarıları dikkatli okumak gerekir. Çünkü bazı ürünler her ne kadar karabuğday unuyla yapılmış olsa da içinde gluten bulunulabiliyor. Buda alerjisi olanlar için olumsuz sonuçlara sebebiyet veriyor.

Karabuğday Nasıl Pişirilir?

Karabuğday tüketimi oldukça geniştir. Birçok yemekte bulgur ya da pirinç yerine kullanılabilir. Çorbadan salataya ana yemekten mezesine zeytinyağlısına kadar çeşitli şekillerde tüketilir. Hatta karabuğday unu temin edilerek ekmek poğaça da yapılabilir. Tadı da oldukça lezzetlidir. Her türlü yemeğe kolaylıkla uyum sağlar. İster haşlama olarak ister fırında ister sulu yemek olarak tercih edilebilir.
" } ] }