{ "title": "Kastamonu Siyez Buğdayı", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Kastamonu-Siyez-Bugdayi-91.jpg", "date": "19.01.2024 10:34:08", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Kastamonu siyez buğdayı, günümüzde yetiştirilmekte olan buğday türleri arasında en doğal olan buğday türüdür. En fazla Kastamonu ilinde yetiştirildiği için bu ismi almıştır. Bu buğdayın faydaları saymak ile tükenmez. Bulguru ile lezzetli yemekler yapılmasının yanı sıra insan sağlığına da son derece faydalıdır. Dünya üzerinde ilk buğday türü olarak bilen siyez buğdayının birçok faydası bulunmaktadır. Soğuk hava koşullarına ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir özelliği bulunan bu buğdayı başakları kılçıklı olup beyaz bir başak rengine sahiptir. Genellikle İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Yağmur ve doluya karşı oldukça dayanıklı olan bu buğday türü harman olma özelliğine sahiptir.

Kastamonu siyez buğdayı özellikleri nelerdir?
Kastamonu siyez buğdayı ile elde edilen bulgur ve ekmeğin tadı diğer buğday çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bulgurun içerisinde bulunan karbonhidrat değeri düşüktür ancak protein değeri oldukça yüksektir. Siyez buğdayının sert ve katmanlı kabuk yapısından dolayı bu türün üretimi zorlaşmaktadır. Başaklarının düzensiz bir yapıda olması nedeni ile makine ile hasat imkânı yapılamamaktadır. Bu yüzden el ile hasadının yapılması gerekmektedir.
" } ] }