{ "title": "Kavılca Buğdayı", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Kavilca-Bugdayi-47.jpg", "date": "20.01.2024 15:57:39", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Kavılca buğdayı, bu buğday türü vücutta meydana gelebilecek kanser hastalıklarına karşı mükemmel bir koruyucu özellik taşır. Doğu Anadolu'nun Kars Kars yöresine ait bir türüdür. Kabuğu kalın bir yapıda ve katmanlı bir şekilde oluşmaktadır. Kabuğunun kalın ve katmanlı olmasından dolayı diğer buğday türlerine göre gluten oranı oldukça düşüktür. İçerisinde bulunan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından oldukça zengin olan kavılca buğdayı insan sağlığı için oldukça faydalıdır.

Vitamin ve mineral açısından diğer buğday türlerine göre bir buçuk kat daha zengindir. Türkiye topraklarında yetişmekte olan iki tür genetiği değişmemiş buğday bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Kastamonu siyez buğdayı diğeri ise Kars kavılca buğdayıdır. Yetişme aşamasında bol miktarda su istemeyen bu buğday türleri yatmalara ve kuraklığa karşıda oldukça dayanıklıdır.

Kavılca buğdayının faydaları nelerdir?
Kavılca buğdayı soğuk hava şartlarına ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir buğday türüdür. İnsan vücuduna sağladığı faydalar sayesinde birçok alanda kullanılmaktadır. Bu buğdaydan yapılan yiyecekler oldukça lezzetlidir. Birçok alanda kullanılabilen bu buğday türüne sofralarda yer verilmesi sağlık açısından oldukça önemli olacaktır.
" } ] }