{ "title": "Kırık Buğday", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Kirik-Bugday-71.jpg", "date": "20.01.2024 16:58:46", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kırık Buğday, tahıl ürünleri kapsamında yer alan olgunlaşan buğday başaklarının hasadı esnasında modern tarım teknolojisi ile işlemden geçirilme aşamasında elek altı diye tabir edilen buğday tanelerinin kırık olanlarını ifade eder. Kalite olarak ayrımı yapılan buğday taneleri gıda sektöründe birçok gıda içerisinde kullanıma hazır hale getirilmektedir. Kırık buğday, ekonomik bakımdan da uygun olan bir üründür. Bulgur ve un yapımı için tercih edilir. Buğday ekiminde kullanımında verim elde edilmeyen kırık buğday filizlenme için uygun olmadığından tohum olarak kullanılmamaktadır. Bu hususta iri taneli hasar görmeyen buğday tanesinin varlığı oldukça önemlidir. Öte yandan hayvan yemi olarak da tercih edilen kırık buğday özellikle kanatlı hayvanların beslenme ihtiyacını karşılamada önem teşkil eder. Uygun muhafaza koşullarında saklanan kırık buğdayın raf ömrü uzun olmaktadır. Rutubet ortamında küflenme ihtimali yüksek olduğundan oda sıcaklığının serin nitelikte olması önemlidir. Ayrıca kırık buğdayda güve oluşumunun ve kemirgen hayvanların zararlarının engellenmesi için de bu gıdanın sağlam kaplarda saklanması gerekir.

Kırık Buğday Faydaları Nelerdir?

Vitamin ve mineral deposu niteliğinde olan kırık buğday vücudun bütün ihtiyacını karşılamaktadır. Birtakım aşamalardan geçirilerek iri, orta ve ince bulgur haline getirilen kırık buğday birçok yemeğin içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra un haline getirilerek de pastacılık alanında geniş yelpazede sunulmaktadır. Antioksidan niteliğindeki bu besin maddesi vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına kaynaklık eder. Tokluk hissi verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bununla birlikte sindirim sisteminin rahat bir şekilde çalışmasına kaynaklık eder. Söz konusu bu buğday türünün ekmek yapımında kullanılması kilo alımını engelleyerek sağlıklı ve dengeli beslenme yönünden yardımcı olur. Cilt bakımında son derece faydalıdır. Enerji deposu olmasının yanı sıra kalp sağlığını da korumaktadır. Saçların sağlam yapılı olup uzaması için katkı sağlar. Göz sağlığı yönünden önemli besin maddelerinden biridir.
" } ] }