{ "title": "Rus Buğdayı", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Rus-Bugdayi-78.jpg", "date": "20.01.2024 05:41:29", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Rus Buğdayı: Türkiye'ye Rusya'dan getirilerek ekimi yapılan bu buğday türü özellikle, Erzurum ve Kars bölgesinde oldukça yüksek derecede verim alınmasıyla adında çok söz ettirmiştir. Ziraat enstitüsü tarafından birçok çalışması yapılarak, Türkiye'deki adaptasyonu hakkında bilgi elde edilerek, ülkemizde çeşitli çalışmalar yapılmıştır.1970 li, yıllarda sap ve yaprak özellikleri boyu, sağlamlığı, gri yeşil yapısıyla Ankara buğdayına yakın bir özellik göstermektedir. Rus buğdayının başak yapısı, kılıçsız, beyaz renkte kavuzu olan, orta uzun ve orta derecede sık dik başağı vardır. Rus Buğdayı, Tane özelliği bakımından çok sert bir yapısı vardır. Kırmızı renkte taneleri vardır. Ortalama olarak 100 adet tane ağırlığı yaklaşık olarak,40 ile 45 ğr. Aralığındadır.

Rus Buğdayının Tarımsal Olarak Özelliği

Kışlı bir buğday çeşidi olup, soğuk havaya karşı oldukça dirençlidir. Ancak kurak geçen havaya fazla dayanıklı değildir. Rus buğdayı çok kardeşlenme yapmaz. Rus buğdayında gübrelemeye karşı reaksiyon olarak oldukça fazladır. Erkence yetişmesi orta derecededir. Bu buğday yatmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Rus buğdayının en verimli sonucu son baharda erkence çıkış sağlandığı zaman olacaktır. Kardeşlenme si az oluşu, nedeniyle verim tane ve başak büyüklüğünden kaynaklanmaktadır. Rus buğdayı ilkbaharda oluşan donlardan kesinlikle etkilenmez. Ancak yaz aylarında oluşan kuraktan çok etkilenir. Bu sebeple, yağışı iyi olmayan alanlar için çok elverişli değildir.

Rus Buğdayında Hastalık Durumu

Kara ve kahverengi oluşan buğday pasına, orta derecede dayanabilir. San pasa karşı oldukça dayanıklıdır. Köklerde oluşan, kök boğazı çürüklerinden çok fazla etkilendiği görülmüştür. Sürme ve rastığa karşı orta derecede dayanıklılık göstermektedir. Bu nedenle Rus buğdayı için tavsiye edilen bölgeler, Trakya, orta Anadolu'nun sulak tarım bölgeleri, Trakya'nın batı kısımları Erzurum ve Kars yöresi için uygun olduğu tespit edilmiştir.
" } ] }