{ "title": "Sies Buğdayı", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Sies-Bugdayi-83.jpg", "date": "21.01.2024 19:36:42", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Sies buğdayı, Genetiği bozulmamış olduğundan, en doğal buğday türü olarak bilinir. Türkiye'de en çok Kastamonu'da yetişmektedir. On bin yıllık geçmişi bulunan sies buğdayı, 14 kromozom sayısıyla dünyanın ilk buğday çeşididir. Bu nedenle günümüz buğdayının atası olarak bilinmektedir. İtalya'daki Nuh'un tatları olarak bilinen Presidium'a ülkemizden seçilen tek ürün olma özelliğine sahiptir. Sies buğdayı, dağlık arazilerde yetişmektedir. Sies buğdayı, kabuklu yapısından ve veriminin düşük olmasından dolayı, yerini daha kolay işlenebilen buğdaylara bıraktı.