{ "title": "Sies Buğdayı", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Sies-Bugdayi-83.jpg", "date": "21.01.2024 19:36:42", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Sies buğdayı, Genetiği bozulmamış olduğundan, en doğal buğday türü olarak bilinir. Türkiye'de en çok Kastamonu'da yetişmektedir. On bin yıllık geçmişi bulunan sies buğdayı, 14 kromozom sayısıyla dünyanın ilk buğday çeşididir. Bu nedenle günümüz buğdayının atası olarak bilinmektedir. İtalya'daki Nuh'un tatları olarak bilinen Presidium'a ülkemizden seçilen tek ürün olma özelliğine sahiptir. Sies buğdayı, dağlık arazilerde yetişmektedir. Sies buğdayı, kabuklu yapısından ve veriminin düşük olmasından dolayı, yerini daha kolay işlenebilen buğdaylara bıraktı.

Sies buğdayı protein, lif ve enzimler bakımından oldukça zengindir. Günümüzde artan bir kullanım alanına sahiptir. Sies unundan, ekmek ve hamur işleri yapılmaktadır. Sies buğdayının bütün özelliklerinden faydalanmak için kırık olmayan ve kabukları soyulmamış olması gerekmektedir. Bunların yanında sies buğdayının, radyasyondan etkilenmeyen bir özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, sivil ve askeri amaçlar için stokta tutulan ürünlerden biridir.

Sies buğdayının faydaları nelerdir?
" } ] }