{ "title": "Siyah Buğday", "image": "https://www.bugday.gen.tr/images/Siyah-Bugday-28.jpg", "date": "19.01.2024 04:36:18", "author": "Burhan SEZGİN", "article": [ { "article": "Siyah Buğday, Kuzukulağı ailesinden olan siyah buğday, gleçka denilen farklı bir isimle de anılabilir. Normal buğdaylara göre kıyaslandığında düşük nitelikler de görülebilir. Siyah buğday yaklaşık olarak%11 protein, %2 civarı yağ içerir. Siyah buğdayların yetişme alanları kısıtlı değildir. Dağlık, engebeli, serin bölgelerde, yağış alan bölgelerde rahatlıkla yetişebilir. Siyah buğdaylar rahat bir şekilde gelişebilir. Aynı zamanda siyah buğdayların ekili olduğu bölgeler de zararlı otlar yetişmez. Çünkü siyah buğday zararlı otların gelişimini engeller. Direk olarak karabuğdayın un yapılması önerilmez. Doğu Avrupa bölgelerinde daha çok ve verimli hem de daha fazla siyah buğday üretilir.

Siyah Buğdayın faydaları nelerdir?

İçerisinde rutin adı da verilen B1 vitamini bulunmaktadır. Bu rutinler kandaki kolesterolü azalttığına ve aynı zamanda damarların esneklik ve güç kazandırdığı ispatlanmıştır. Bunların yanında damarların içerisindeki kan basıncının aşırı artmasını önler ve belirli bir düzen sağlar. Bu rutinlere ek olarak C vitamini kullanılırsa etkisini arttırarak daha net sonuçlar elde edilir. Siyah buğday da kullanılan proteinler vücut tarafından fazlasıyla kullanılır. Bunların yanında siyah buğdayların içerisinde gluten olmaması sebebiyle bağırsak sistemi için de çok faydası vardır.

Siyah buğday tarımı

Siyah buğdayların yetişmesi için iklim koşullarının uygun olması gerekir ancak bu iklim koşulları kısıtlıdır. Siyah buğday genellikle nemli ve serin sahalarda yetişmeyi sever. Aynı zamanda dona karşı da dayanıklı bir bitkidir. Çiçeklenme zamanında aşırı soğuk veya aşırı sıcağa karşı etkilenme olasılığı yüksektir.
" } ] }