Sarı Buğday Ekmeği

Sarı Buğday Ekmeği

Sarı buğday ekmeği, çok sağlıklı ve hiç bir katkı maddesi olmadan evde yapabileceğiniz mis gibi bir ekmek çeşididir. Fakat yapımı biraz uzun ve kolay olmayan sarı buğday ekmeği oldukça besleyicidir. Aynı zamanda sarı buğday ununun protein değeri oldukça yüksek olup, vücuda enerji vermektedir. Sindirimi çok kolaydır ve hazımsızlığı engellemektedir. B1 ve B6 vitaminleri bakımından da çok zengin olan bir besindir. Şeker, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürmektedir. Özellikle protein ihtiyacı olan sporcuların yemesi gereken bir ekmek çeşididir. Aynı zamanda kolesterol düşürücü özelliği bulunmaktadır. Şimdi sarı buğday ekmeği için gerekli malzemelere bir göz atalım;

Sarı buğday ekmeği tarifi için gerekli malzemeler;
  • 4 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı sarı buğday unu
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı silme toz maya
  • 2 yemek kaşığı buğday kepeği
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sarı buğday ekmeği tarifi hazırlanışı;

İlk önce hamuru yoğuracağımız bir kabın içerisine unları, toz mayayı, tuz ve şekeri ekleyerek iyice karıştırdıktan sonra ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek güzelce yoğurun. Hamurun kıvamı ele yapışacak şekilde olmalıdır. Daha sonra hamuru unlanmış tezgaha alarak bir süre daha yoğuruyoruz. Diğer taraftan derin bir kabı zeytinyağı ile yağlıyoruz. Tezgah üzerinde yoğurduğumuz hamuru yağladığımız kaba alarak mayalanmasını sağlıyoruz. Hamurun üzerini bir streç yardımı ile kapattıktan sonra yaklaşık yarım saat ılık bir ortamda dinlenmeye bırakıyoruz.

Hamur yarım saat dinlendikten sonra tekrar unlanmış tezgaha alarak 5 dakika kadar yoğuruyoruz. Hamur yapışkan bir yapıya sahip olduğu için işlem biraz zor olabilir. Bu durumda ellerinizi unlayabilir veya zeytinyağı ile yağlayarak yoğurabilirsiniz. Daha sonra yağlanmış kaba tekrar alarak bir saat tekrar dinlenmeye bırakın. Bir saat sonra bu kez kabın içerisinde bir kez yoğurduktan sonra tekrar bir saat dinlenmeye bırakın. Yoğurma işlemini tekrar yaptıktan sonra yarım saat tekrar dinlenmeye bırakın. Her yoğurma işleminden sonra mutlaka hamurun üzerini bir streç yardımı ile kapatmanız gerekir. Aksi halde hamurun üzeri kuruyacaktır ve yoğurulmayacaktır.

Bu arada fırınınızı 230 dereceye ayarlayarak ön ısıtma yaptırın. Ayrıca fırın içerisine kaynar su olan bir kap koyun. Fırın içerisinde bulunan su ekmeğinize lezzet katacaktır. Fırın ısınırken bu arada ekmeği pişireceğiniz tepsiye yağlı kağıt serin. Hamuru fırın tepsisine istediğiniz şekli vererek yerleştirin ve 230 derece ön ısıtma yapılmış fırında sarı buğday ekmeğini pişirin. Yaklaşık 15 dakika sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürün ve bu şekilde 15 veya 20 dakika daha pişirin. Toplamda 35 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Bu mis gibi çıtır çıtır olan sarı buğday ekmeğini aileniz ve tüm sevdikleriniz ile birlikte afiyetle yiyebilirsiniz.
Son Güncelleme : 06.11.2018 21:04:34

Sarı Buğday Ekmeği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Sarı Buğday Ekmeği"
Sarı buğday ekmeği dediğimiz kepekli olan mı yoksa kırmızı buğdaydan yapılan unla meydana gelen ekmek öi daha mı fazla protein ya da sağlıklı bir ekmek mi beyaz undan kırmızı unun buğdayın me farkı var merede bu unu buğdayı bulabikiriz hangi iklimde yetişir besin değeri ne kadardır
Durukan . 30.10.2018 22:35:32
CEVAP YAZ
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018