Tam Buğday Unu

Tam Buğday Unu

Tam Buğday Unu, günümüzde değirmencilik tamamen beyaz una odaklı olup son derece rafine ve depolamaya dayanıklı un üretimi yapılmaktadır. Ve bundan dolayı buğdayın en değerli kısımları olan kepek ve rüşeym hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Oysa ki buğdayın kepek ve rüşeym kısmı, lif ve fitokimyasallar bakımından en değerli kısımdır. Son yıllarda özellikle sık sık tam buğday unundan bahsedilmesi, tam buğday unu pazar payını oldukça fazla artırdı. Tam buğday unu tokluk verici, ve temiz enerji kaynağı olan karbonhidratları, biyolojik değer içeren proteinleri, esansiyel yağ asitlerinin yanı sıra B ve E vitaminlerini, ve P ve Ca gibi aktivite minerallerini fazlasıyla içermektedir. Ülkemizde tam buğday unu ile hazırlanmış olan ekmek ve hamur işi gıdaların özellikle büyük şehirlerde ve lüks tüketim gıdalarında büyük bir cazibe kazanmış olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Ekmeğin hammaddesi olan tam buğday unu, büyük bir talep ile alıcı bulmaktadır.

Tam buğday unu nedir?

Besin olarak üstünlüklerinden dolayı çokça tercih edilen tam buğday unu, prebiyotik, antidiyabetik, antikolsterol ve antioksidan etkilere de sahiptir. Tam buğday unu bileşiminde bulunan dirençli nişasta ve oligosakkaritler ile, ve bunlardan dolayı bağırsakta oluşan kısa zincirli yağ asitleri, gazlar, asetat, bütirat, ve propiyonat gibi türevler ile bağırsak florasını düzenleyerek, bağırsak hareketlerini aktif hale getirmektedir.

Tam buğday unu, yüksek lif, kompleks karbonhidrat, düşük GI ile kandaki glikoz ve insülün seviyesini düşürmektedir. Tam buğday unu antikolesterol etkisi ile LDL sentezini ve kandaki triaçilgliserol seviyelerini düşürdüğü için paralel olarak koroner kalp hastalıkları riskini de düşürmektedir. Buğdayın doğal rengini sağlayan, karotenoid pigmentasyon, fitik asit, glutathion, L- sistein, ferulik asit, tokotrionoller antioksidan etki göstermektedir.

Tam buğday ununda bulunan, fitoestrojenlerden, izoflavonlar ve lignanlar insan metabolizmasında ve cinsiyet hormonlarının üretiminde etkili bileşiklerdir. Tam buğday ununda bulunan, proteaz inhibitörleri, doymamış yağ asitleri starol ve stenoller, antioksidanlar ve saponinlerin kolon ve göğüs kanseri riskini azalttığı gözlemlenmiştir.

Tam buğday unu içerdiği glukofruktozanlar ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Tam buğday unu içermiş olduğu faydalı besinsel özelliklerinin yanı sıra, çabuk küflenme ve böceklenme riski taşımaktadır. Öğütüldüğünde ise tam buğday unu, incelen yapısından dolayı antioksidan özelliğini biraz kaybetmektedir. Öğütme işlemi sırasındaki aşırı ısıtma protein degradasyonunda, toplam amino asit ve linoleik asit miktarında düşüşe neden olur.

Tam buğday unu hamur haline getirilerek fırında pişirildiği zaman, esmerleşme oranı artmakta bu durumda akrilamid oluşumunu artırmaktadır.

Tam buğday ununun olumlu faydalarından yeterli derece de faydalanabilmek için, uygun şartlarda ve küçük granüllere ayrılmayacak şekilde öğütülürse buğdaydaki rüşeym çok fazla zarar görmez. Tam buğday unu organik olduğu zaman tarım ilaçları ve zararlı kimyasallar içermediğinden dolayı fayda maksimum düzeye çıkmaktadır.


Son Güncelleme : 22.10.2018 15:15:00

Tam Buğday Unu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Tam Buğday Unu"
Ben fazla kilolarımdan kurtulmak için uzun zamandır diyet yapıyorum ve bu diyette normal ekmek yemem yasak ve diyet dışına çıkamıyorum bende dışarıdan aldığım tam buğday unuyla yapılmış ekmekler çok pahalı benimde aklıma tam buğday ununu bulup kendim ekmeği yapmak geldi fakat ben o unu nereden bulacağım bilmiyorum yardımcı olur musunuz?
Ece . 02.11.2018 18:11:12
CEVAP YAZ
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018