Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Çimi Marmelatı, Şifa verici etkisi ve içeriği açısından belki de yeşil yapraklı bitkiler içerisinde en önemlisi olan buğday çimi ne şekilde tüketilirse tüketilsin inanılmaz derecede faydalı bir bitkidir. Buğday çimi marmelatı, içerikte marmelat kelimesi geçmesi itibari ile şekerle yapılmış bir besin olarak düşünülse de kesinlikle şeker içermeyen bir marmelattır.
Buğday çimi marmelatı, şeker içermemesine rağmen kıvamı ve pişirme esnasında oluşan kendiliğinden şekerli tadı ile insanların tatlı bulamadığı çok eski zamanlarda marmelat niyetine tüketildiği için bu ismi almıştır. Sakarya ilimizin Taraklı ilçesinde çok uzun yıllardan beri yöresel bir tatlı olarak pişirilen ve asıl adı "Uğut Tatlısı" olarak bilinen buğday çimi marmelatı, buğday tohumlarının çimlendirilmesinden sonra pişirilerek elde edilen bir üründür.
Buğday çimi marmelatı, özellikle B17 vitamini nedeni ile kanseri önleyici etkisi başta olmak üzere yine kanseri önleyen laetril içermektedir. Bunun yanı sıra A, B, C, E vitaminlerini de yoğun bir şekilde içermektedir. Kalsiyum, demir, fosfor ve magnezyum gibi önemli mineraller barındırır. Buğday çimi marmelatı, sindirim ve boşaltım sistemi sorunlarını düzene sokarak özellikle gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sıkıntıları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ayrıca, halsizlik, bitkinlik gibi sorunları ortadan kaldırarak enerji verme özelliğine sahiptir. Kan şekerini dengeleme özelliğinin yanı sıra kırmızı kan hücrelerini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bu kadar faydalı etkileri olan buğday çimi marmelatı, antioksidan özelliği ile kanda ve hücrelerde bulunan toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Buğday çimi marmelatı, eski zamanlarda kanser önleyici özelliği bilinmeden tatlı niyetine yense de şu anda alternatif bir tedavi yöntemi olarak yeniden gündeme geldi. Eski zamanlarda kanser oranlarının çok düşük olduğuna bakılırsa demek ki insanlara bilmeden ya da bilerek doğru bir yöntem izlemişler.
Buğday çimi marmelatı nasıl yapılır?
Buğday çimi marmelatı için ihtiyacınız olan en öncelikli malzeme organik buğdaydır. Organik buğdayı büyük marketlerin organik gıdalar satan bölümlerinde bulabilirsiniz. Organik buğdayı elde ettikten sonra 1 su bardağı kadarını bir gece önceden klorsuz içme suyunda ıslatın. Ertesi gün, ıslatmış olduğunuz buğdayları süzerek nemli bir bez arasına alın ve nemli bez arasındaki buğdayı 3 gün boyunca günde 3 kez olmak üzere temiz içme suyu ile sulayın. - Daha sonra nemli haldeki buğdaylarınızı geniş bir tepsiye yayarak filizlenene kadar sulamaya devam edin birkaç gün içerisinde buğdaylarınız filizlenip çimlenme başlayacaktır.
- Bu aşamada beyaz filizler veren buğday çimlerinizin kök, saçak ve tohum kısımlarını bir havan içerisinde tokmakla ezerek suyunu çıkarın. Elde etmiş olduğunuz buğdayın öz suyunu, 1 çay bardağı içe suyu ile kaynatın. Kaynama derecesine gelen buğday öz suyuna azar azar un ilave ederek marmelat kıvamına getirin. Koyu kahverengi bir hal alan buğday çimi marmelatını kavanozlara doldurup afiyetle tüketebilirsiniz.
19.01.2024 19:05:15
Buğday Çimi Marmelatı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|