Buğday Ekimi

Buğday ekimi; buğday her çeşit toprakta yetişme özelliğine sahiptir. Buğday ekiminde en yüksek verim killi ve humusça zengin topraklardan alınır. Buğday ekiminin gerçekleşmesi için ilk olarak toprak işlenmelidir. Buğday ilk evrelerinde bol nemli hava ve düşük sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Buğday ekimi için toprak sıcaklığı önemlidir bu sıcaklık on derece civarında olmalıdır.
Bu sayede buğday bitkisi toprağa daha çabuk kök salacaktır böylelikle kışın sert soğuklardan etkilenmeyecektir. İstenilen bu sıcaklık genellikle her bölge için ekim ile kasım ayı arasında yakalanmaktadır. Buğday ekimi toprak derinliği tohum için hemen hemen dört ile altı santimetre derinliği aralığında olmalıdır. Buğday ekiminde modern ekim makinesi olan mibzer kullanılır. Buğday ekimi aynı toprak için yılda bir kere yapılabilir. Buğday dünya da ve Türkiye'de en çok üretilen tarım ürünüdür.

Buğday ekimi aşamaları nelerdir?

  • Ekim
  • Gübreleme
  • Sulama
  • Hasat
Kuru koşullarda Türkiye'de buğday ekimi buğday-nadas veya buğday-mercimek ekim nöbetleri şeklinde gerçekleştirilir. Buğday ekimi yapıldıktan sonra gübreleme toprak analizlerine göre yapılmalıdır. Toprağın hangi besine daha çok ihtiyacı var ise gübreleme ile toprağa o verilmelidir. Buğday sapa kalkma, başaklanma ve süt olum dönemlerinde sulanır. Sulama imkânlarının kısıtlı olduğu yerlerde sulama başaklanma dönemine denk getirilmelidir. Buğday ekimi esnasında eğer toprak çok kuruysa ekimden hemen sonra da toprak sulanmalıdır.

Buğday hastalıkları

  • Sürme
  • Pas hastalıkları
  • Rastık
  • Kök ve boğaz çürüklüğü
Sürme hastalığında hastalıklı buğdaylar sağlam buğdaylardan daha kısa boyludur. Buğday taneleri ezildiği zaman içlerinden siyah tozlar dökülür. Pas hastalığında buğday yaprakları üzerinde sarı veya kahverengi çizgiler görülür. Rastık hastalığında buğday erken olgunlaşır ve bu da buğdayın zayıf ve kısa boylu kalmasına neden olur. Kök ve boğaz çürüklüğü hastalığında buğday vaktinden önce sararır ve beyazlaşır bu da buğdayların tane tutmamasına neden olur.

Buğday hastalıkları ile mücadele yöntemleri nelerdir?

  • Hastalığa dayanıklı çeşitler kullanmak
  • Yabancı otlar ile mücadele etmek
  • İlaçlı mücadele
  • Tohum ilaçlaması yapmak
  • Yeterli miktarda azotlu gübre kullanmak
Buğday biçerdöver, tırpan ve orak ile hasat edilmektedir. Hasat zamanının tam olarak belirlenmesi tanelerin dökülme riskine ve hasta edilecek buğdayda su oranı ve makinelerin çalışabilme durumu göz önünde bulundurularak belirlenir. Buğdayın depolanması için kuru nemli olmayan ortamlar seçilmelidir. Havadar ve aydınlık alanlar tercih edilmelidir.
19.01.2024 16:03:35
Buğday Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Buğday Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Buğday Ekimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sarı Buğday

Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye'de ekmek çok tüketildiği için buğday e...
Devamını Oku

Karakılçık Buğdayı

Karakılçık buğdayı: Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli...
Devamını Oku

Buğday Şırası Nasıl Yapılır

Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin ba...
Devamını Oku

Buğday Suyu

Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan s...
Devamını Oku

Dövme Buğday

Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğda...
Devamını Oku

Buğday Nasıl Yetiştirilir

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insan...
Devamını Oku

Durum Buğdayı

Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi...
Devamını Oku

Aşurelik Buğday

Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gazian...
Devamını Oku

Buğday Yarması

Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türl...
Devamını Oku

Buğday Hangi Bölgede Yetişir

Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı ya...
Devamını Oku

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direnci...
Devamını Oku

Kaynatılmış Buğday

Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğd...
Devamını Oku

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en ...
Devamını Oku

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış hissetme...
Devamını Oku

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değer...
Devamını Oku

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. Baş...
Devamını Oku

Buğday Nişastası

Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye'de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda il...
Devamını Oku

Buğday Kepeği

Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır...
Devamını Oku

Buğday Çeşitleri

Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu ...
Devamını Oku

Buğday Unu Alerjisi

Buğday unu alerjisi, Bağışıklık sisteminin buğday ununa verdiği tepkidir. Bu alerji özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Eğer sizin buğdaya alerjin...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Son Forum Konuları
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024