Buğday Lifi; birçok alanda kullanılan bir maddedir. Buğday lifi buğdayın ısıl işlem görüp tekstüre edildikten sonra buğdayı bir kez daha öğütüldükten sonra elde edilmektedir.
Buğday Lifi Çeşitleri
- Karışım lifi
- Çeşitli lif grupları
- Bitkisel lifler
Buğday lifi en çok köfte, sucuk, döner, sosis ve salam yapımında oldukça sık kullanılan bir maddedir.
Buğday lifi besin imalatında fonksiyonel amaçlı kullanılır.
Buğday Lifi Özellikleri Nelerdir?
- Buğday lifinin tadı ve kokusu yoktur.
- Buğday lifi, hacminin tam üç, dört kat suyu kaldırır ve kaldırıldığı yerde de tutar.
- Buğday lifi, tüm ürünlerde işlem görmeden direkt olarak kullanılan bir maddedir.
- Buğday lifi, kıvam artırıcı olarak kullanılır.
- Buğday lifi ayrıca yağ bağlayıcıdır.
- Buğday lifi, etin büyüklüğünü korur eti küçültmez.
Bu faydalı madde ayrıca galeta unu, nişasta, soya proteini, soya unu ile izole soya yapımında oldukça sık kullanılan bir maddedir. Buğday lifi sıralamış olduğumuz bu besinlerin yerini tutabilen tek doğal bitkisel lif türüdür.
Granül Buğday Lifi
Granül
buğday lifi, ısıl işlem görüp tekstüre edildikten sonra buğdayın kurutulan halidir. Granül buğday lifi, granül olduğundan dolayı makine ve el mantısının iç harcında kullanılan bir maddedir. Granül buğday lifi ayrıca soya, kıyma ve galeta unu yerine tercih edilen bir maddedir.
- Granül buğday lifi, dondurma külahı, kraker ve gofret yapımında kullanılan bir maddedir. Bu ürünlerin kırılmamasını engeller.
- Besinlerde kalori düşüren buğday lifi suyu kaldırma özelliğine sahiptir
- Buğday lifi, et ürünlerinin yapımında oldukça sık kullanılan bir maddedir.
- Bu faydalı madde ayrıca insan vücudunun ihtiyacı olan lifi karşılar.