Buğday Ruşeymi
Buğday Ruşeymi, Birçok kişi tarafından henüz adı duyulmamış olan buğday ruşeymi, ülkemizde yeni yeni duyulan ve oldukça kıymetli bir yiyecek olması bakımından diğerini anlaşılmış olan bir besindir. Son günlerde marketlerden oldukça kolay temin edebileceğiniz bu ürün, toz halinde satılan, lezzet ve zenginlik katmak için birçok yiyeceği eklenebilen bir besindir.
Buğday ruşeymi buğdayın en alt kısmında embriyo adı verilen tohumun üremesi ve çimlenmesine yardımcı olan kısmıdır ve buğdayın kalbi olarak görüldüğü için oldukça değerlidir. Buğday özü anlamına gelen bu değerli ürün buğdayın besin ve enerji ihtiyaçlarını karşılaması ve bin ton buğday işlenmesi neticesinde yalnızca bir kilogram elde edilebilmesi bakımından oldukça önemlidir. Buğday unundan daha yüksek miktarda besin değerine sahip olan buğday ruşeymi sağlık açısından oldukça faydalı olduğu düşünülen antioksidan, vitamin ve mineraller içerir.
Buğday ruşeymi besin değerleri nelerdir?
100 gram buğday ruşeymi, yaklaşık olarak 2 mg B1 vitamini, 1.2 mg B2 vitamini,18 mg E vitamini, 0.33 mg folik asit, 7.5 mg demir, 14 mg çinko, 200 mg magnezyum, 5 mg sodyum, 44.7 gr karbonhidrat, 9.2 gr yağ, 26.7 gr protein, 15.6 gr lif içerir.
Buğday ruşeymi yapısında yer alan proteinlerin büyük bir bölümü esansiyel amino asitlerden oluşur ve bu proteinler hayvansal proteinlerin ile eş tutulacak oranda büyük bir değeri vardır. Besin değeri ve enerjisinin oldukça yüksek olması ile aynı zamanda şahane lezzete de sahip olan bu faydalı besin birçok alanda kullanılabilir.
Buğday ruşeymi kullanım alanları, tatlı bir tada sahip olan buğday ruşaymi meyve suyu, yoğurt ve süt gibi içeceklerin içine karıştırılarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda tek başına günde 2 yemek kaşığı olarak da tüketilebilir. Bisküvi, ekmek, simit, kek gibi ürünlerle beraber diyet ürünleri ve fermente gıdaların besin değerini arttırmak için buğday ruşeymiden yararlanılmaktadır. Çorba ve köfteler de lezzet vermek amacıyla baharat olarak kullanabileceğiniz buğday ruşeymi aynı zamanda salataların üzerine eklenerek de tüketilebilir.
Buğday ruşeymi faydaları nelerdir?- Özellikle de çocukluk döneminde tüketilmesi tavsiye edilen buğday ruşeymi büyüme ve sağlıklı kemik gelişimi açısından oldukça faydalıdır.
- İyi bir karbonhidrat kaynağı olması bakımından vücuda enerji verir ve kaybedilen enerjinin etkilerini büyük bir oranda azaltır.
- Hücre zarının dayanıklı hale gelmesine katkı sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve birçok kanser riskine karşı vücudun korunmasını sağlar.
- İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cilt sağlığı açısından oldukça büyük öneme sahip olan bu değerli besin cilt yaşlanmasını geciktirilmesi nedeniyle cilde maske olarak uygulanabilir.
- Buğday ruşeymi göz sağlığı açısından da oldukça faydalıdır Gözde oluşabilecek katarakt oluşumu ile birçok rahatsızlığa karşı gözün korunmasını sağlar.
- Demir minerali bakımından zengin olması sayesinde bu şifalı besin kansızlığın önlenmesine yardımcı olur ve halsizliğe karşı oldukça etkilidir.
- İçerisinde bulunan lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar ve bağırsak sağlığı korunmasına yardımcı olur.
- B vitaminleri açısından oldukça zengin olması buğday ruşeyminin kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça faydalı olmasını sağlar.
- İçerisinde bulunan faydalı yağ asitleri sayesinde sinir sisteminin desteklenmesine katkı sağlamak da beraber inflamasyonu azaltır ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
- Lif oranın yüksek olması bakımından tokluk hissi verir ve bu sayede kilo probleminin önüne geçilmesine yardımcı olur.
- Vücut açısından oldukça değerli besin ögelerini büyük bir oranda içermesi bakımından vücudun genel sağlığının korunmasında yardımcı olur.
- Beyin fonksiyonlarının düzenli olarak yerine getirilmesine yardımcı olarak Alzheimer gibi birçok hastalığa yakalanma olasılığını azaltır.
- Şeker hastalarında ortaya çıkacak damar tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlayan buğday ruşeymi kan pıhtılaşmasını engeller.
- Yıpranmış ve hassas saçların güçlenmesine yardımcı olur.
Buğday ruşeymi saklama koşulları, havadan çabuk etkilenen bir besin olan buğday ruşeyminin havayla temas etmemiş iyi korunmuş ve stabilize edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Satın alacağınız buğday ruşeyminin ışıl işlem görmüş ve vakumlu ambalajlarda olanlarının tercih edilmesinde fayda vardır. Satın alınan ürünleri açtıktan sonra mutlaka hava almayan cam bir kavanozun içerisine buzdolabında muhafaza edilmeli, uzun süre kullanılacaksa derin dondurucuda saklanmalıdır.
Buğday ruşeymi zararları, bağışıklık sisteminden kaynaklanan bağırsak sorunu olan çölyak hastalarının bu ürünü tüketmemesi tavsiye edilir. Bununla beraber buğday içeren birçok ürünün gluten içermesi nedeniyle 8. Aya kadar bebeklerde kullanılmaması önerilir. Aşırı tüketimin metabolizmanın olumsuz olarak etkilenmesine neden olabileceği için buğday ruşeyminin yeterli miktarda tüketilmesinde fayda vardır.
20.01.2024 05:51:26
Buğday Ruşeymi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|