Buğday Yarması

Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlük olarak sofralarımıza gelen ekmeğin ham maddesi buğdaydır. Buğdaydan birçok besin elde edilmektedir.
Bunların en başında bulgur, yarma, irmik, aşurelik buğday ve makarna gelmektedir. Buğday yarması buğdayın hasat edildikten sonra kaynatılması ile başlar. Kaynatılan buğday süzülür ve kuruması için güneş alan bir bölgeye serilir. Bu işlemler bittikten sonra kepeğinin alınması için elekten geçirilir. Elekten geçirilen buğday dövülür ve bez torbalar doldurulur. Yarma buğdayın bir diğer ismi de dövme buğdaydır. Hazırlanış aşamasında dövüldüğü için bu isimle de bilinir. Yarma buğday aynı bulgur gibi yapılır. Ancak bulgur yapımından daha az uğraş ister. Buğday yarmasından birçok yemek yapılmaktadır. Bu yemeklerin en başında keşkek gelmektedir. Bunun yanı sıra ayranaşı çorbası da yarmadan yapılmaktadır.

Buğday yarması faydaları nelerdir?

  • Yarma buğday cilt sağlığı için oldukça önemli bir besindir. İçerisinde bulunan selenyum sayesinde cildin beslenmesine yardımcı olur. Ayrıca cildin esnek bir yapıda olmasına katkı sağlar.
  • Saç derisinde ve saç köklerinde oluşabilecek rahatsızlıklara karşı oldukça faydalıdır.
  • İçerisinde bulunan vitamin ve mineralle sayesinde vücutta bulunan organların işlevini tam olarak yapmasına fayda sağlar.
  • Sindirim sistemini görevini yapmasına katkı sağlar. Ayrıca sindirim sisteminde oluşabilecek hastalıklara karşı harika bir koruma sağlar.
  • Kalp ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • İçerisinde bulunan E vitamini, çinko ve niasin sayesinde oluşabilecek katarakt rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.
  • Ayrıca diyabet hastalığı için mükemmel bir besindir.
  • Vücutta oluşabilecek çeşitli kanser hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Zihin sağlığını koruyan buğday yarması, içerisinde bulundurmuş olduğu B vitamini sayesinde oluşabilecek hafıza kaybı ve beyin hastalıklarına karşı harika bir koruma sağlar.
  • Ayrıca vücuda tokluk hissi vermektedir. Fazla kilo şikâyeti olanlar için bu buğdayın tüketilmesi oldukça önemlidir. Sürekli ve düzenli bir şekilde tüketilmesi halinde istenilen vücut yapısı ve ağırlığı elde edilebilir.
Buğday yarması birçok alanda kullanılabilmektedir. Yemeklerimize mükemmel bir tat veren yarma buğday ayrıca çeşitli hastalıkların vücuda etki etmesine de engel olur. Sürekli ve düzenli tüketilmesi oldukça önemlidir. Özellikle çocukların ve anne adaylarının buğday yarması tüketmesi konusunda uyarılması gerekmektedir. Buğday yarması çocukların zihinsel gelişimine katkı sağlayacağı gibi anne adaylarının ve dünyaya gelecek olan bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlıklı bir vücut yapısı kazanılmasına yardımcı olur.
20.01.2024 17:56:47
Buğday Yarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Buğday Yarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Buğday Yarması"
Buğday yarması ay annemi hatırlatır hep bana. Hedik kaynatırdı içine nohutta koyar yerdik. Birde kırık yarma var onlada mis gibi tarhana çorbası yapardı. Anne kokusu gelirdi, hasta çorbası derdi bize annem içersen iyileşirsin derdi.
Yöner . 30.08.2018

Sarı Buğday

Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye'de ekmek çok tüketildiği için buğday e...
Devamını Oku

Karakılçık Buğdayı

Karakılçık buğdayı: Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli...
Devamını Oku

Buğday Şırası Nasıl Yapılır

Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin ba...
Devamını Oku

Buğday Suyu

Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan s...
Devamını Oku

Dövme Buğday

Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğda...
Devamını Oku

Buğday Nasıl Yetiştirilir

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insan...
Devamını Oku

Durum Buğdayı

Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi...
Devamını Oku

Aşurelik Buğday

Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gazian...
Devamını Oku

Buğday Hangi Bölgede Yetişir

Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı ya...
Devamını Oku

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direnci...
Devamını Oku

Kaynatılmış Buğday

Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğd...
Devamını Oku

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en ...
Devamını Oku

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış hissetme...
Devamını Oku

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değer...
Devamını Oku

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. Baş...
Devamını Oku

Buğday Nişastası

Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye'de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda il...
Devamını Oku

Buğday Kepeği

Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır...
Devamını Oku

Buğday Çeşitleri

Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu ...
Devamını Oku

Buğday Unu Alerjisi

Buğday unu alerjisi, Bağışıklık sisteminin buğday ununa verdiği tepkidir. Bu alerji özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Eğer sizin buğdaya alerjin...
Devamını Oku

Buğdayda Pas Hastalığı

Buğdayda Pas Hastalığı; iklim şartlarının epidemi yaptığı dönemlerde buğdayda pas hastalıkları ciddi oranda verim kayıplarına sebep olur. Buğdayda pas hastal...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Son Forum Konuları
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024