Buğday Yetiştiriciliği

Buğday Yetiştiriciliği, tahıl ürünleri grubunda yer alan vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek bir besin maddesi olan buğday belirli aşamalarla üretilmektedir. Sofraların baş tacı olan bu ürün Türkiye'de en çok İç Anadolu Bölgesinde yoğun bir şekilde yetiştirilen bu tahıl yeşerme döneminde bol suya, olgunlaşma döneminde ise güneşe ihtiyaç duyar.
Birtakım aşamalarla birlikte bulgur ve un haline dönüşen buğday en çok ekmek olarak kullanılmaktadır. Buğday yetiştiriciliği emek ister. Uygun iklim şartlarına bağlı olan söz konusu bu tahılın yetiştirilmesi gereken standart yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı durumudur. Modern tarım teknolojisinin gelişmesiyle birlikte buğday hasadı daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bu hususta zaman kaybının önlenmesi buğday yetiştiriciliğine teşvik durumunu ön planda tutmuştur.

Çimlenme


Buğday tahılı tohum halinde ilkbahar mevsiminde toprakla buluşturulur. Bunun için toprağa çapa yapılması şarttır. Öte yandan iri taşların toplanıp düz zeminin sağlanması gerekir. Bununla birlikte ekimi yapılan buğday yağışlarla toprağa tam olarak adapte olur. Zamanla çimlenme dönemi başlar. Mart ve nisan ayında yağışa ihtiyaç duyan buğday yetiştiriciliğinde yapay sulamaya gerek yoktur. Nisan ve Mayıs ayında çimlenen buğday oldukça değerlidir. Bu çimin öz haliyle tüketimi dahi şifa kaynağıdır. İçerdiği vitamin ve mineraller vücuda oldukça faydalıdır. Özellikle zayıflama amacıyla buğday çimi robota çekilip içerisine su eklenerek tüketilebilir.
Çimlenme buğdayın filizlenmesini ve zamanla başak haline gelmesini ifade eder. Bu aşamada herhangi bir bakıma ihtiyaç yoktur.

Başak

Birçok alanda kullanılan buğday başak haline geldiğinde bir süre sonra güneşe ihtiyaç duyar. Haziran ayında başak olarak büyüyen buğday Temmuz veya Ağustos ayında olgunlaşarak hasat edilir. Bir başak'ın üzerinde ortalama 7 adet buğday tanesi vardır. Bu dönemde bakıma gereksinim duymayan başak sadece güneşe ihtiyaç duyar.

Hasat

Buğday yetiştiriciliğinde verimin tam anlamıyla sağlandığı dönem olan hasat zamanı Temmuz veya Ağustos aylarında hapılmaktadır. Bu aşamada buğday olgunlaştığı için güneşe ihtiyaç duyar. Sert iri taneler halinde yetişen bu tahıl ürünü gelişmiş tarım aletleriyle hasat edilerek birtakım aşamalardan geçirilip sofralarda yerini bulur.
20.01.2024 11:00:58
Buğday Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Buğday Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Buğday Yetiştiriciliği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sarı Buğday

Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye'de ekmek çok tüketildiği için buğday e...
Devamını Oku

Karakılçık Buğdayı

Karakılçık buğdayı: Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli...
Devamını Oku

Buğday Şırası Nasıl Yapılır

Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin ba...
Devamını Oku

Buğday Suyu

Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan s...
Devamını Oku

Dövme Buğday

Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğda...
Devamını Oku

Buğday Nasıl Yetiştirilir

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insan...
Devamını Oku

Durum Buğdayı

Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi...
Devamını Oku

Aşurelik Buğday

Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gazian...
Devamını Oku

Buğday Yarması

Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türl...
Devamını Oku

Buğday Hangi Bölgede Yetişir

Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı ya...
Devamını Oku

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direnci...
Devamını Oku

Kaynatılmış Buğday

Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğd...
Devamını Oku

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en ...
Devamını Oku

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış hissetme...
Devamını Oku

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değer...
Devamını Oku

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. Baş...
Devamını Oku

Buğday Nişastası

Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye'de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda il...
Devamını Oku

Buğday Kepeği

Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır...
Devamını Oku

Buğday Çeşitleri

Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu ...
Devamını Oku

Buğday Unu Alerjisi

Buğday unu alerjisi, Bağışıklık sisteminin buğday ununa verdiği tepkidir. Bu alerji özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Eğer sizin buğdaya alerjin...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Son Forum Konuları
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024