Buğdayda Pas Hastalığı

Buğdayda Pas Hastalığı; iklim şartlarının epidemi yaptığı dönemlerde buğdayda pas hastalıkları ciddi oranda verim kayıplarına sebep olur. Buğdayda pas hastalığından oluşan zarar, erken enfeksiyonlar ve hastalığın salgın yapması bağlantılı olaraka artar. Pas salgınları hem nitelik hem de nicelik olarak zarar verir ve zaman zaman ortaya çıkar.
Buğday pasında oluşan ürün kaybı; çevre koşullarına, pas çeşitlerine, etmenlerin ırklarına, yıldan yıla ve bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir.

Buğday Pas Hastalığı Türleri


Buğdayda Sarı Pas Hastalığı; bu hastalık ilkbahar mevsiminde buğday tarlalarında sıcaklığın 10-15°C olduğunda görülmeye başlar. Yaprakların üst kısmında makine dikişi tarzında püstüller meydana gelir. Bu püstüllerin rengi limon ya da portakal rengine benzer. Püstüller yazlık sporların üretim yeridir. İlkbahar mevsiminde bu püstüllerden meydana gelen yazlık sporlar rüzgârlar sayesinde çevreye dağılır. Mevsim sonuna doğru yazlık sporlar yerini kışlık siyah sporlara bırakır. Hastalığın şiddetinin arttığı dönemlerde sporlar başakların kılçık ve kavuzlarının üstünde de görülebilir. Enfeksiyonların meydana gelmesinde en önemli etken sıcaklık ve nemdir. En erken görülen buğday pası çeşididir. Esas görüldüğü yer yapraklar olsa da tahılların sap ve başaklarında da görülür. İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.

Buğdayda Kara Pas Hastalığı; Güney, İç ve Batı Anadolu bölgelerinde yaygın olarak rastlanır.
Yaprakta, yaprak kınında, sapta, yaprak ayasında ve nadir olarak başaklarda kiremit kırmızısı-kahverengi püstüller şeklinde ortaya çıkarlar. Hasatlık şiddetinin arttığı durumlarda yaprak kını ve sap dokuları yüksek oranda işgal atında olur ve sapın kırılmasına neden olur. Sap kırılması hasadı güçleştirir. Kara pas hastalığını diğer pas hastalıklarından ayıran özelliği, püstülleri yaprak kınında ve sapta çizgi şeklindedir.

Buğdayda Kahverengi Pas Hastalığı; Sahil bölgelerinde sık rastlanır. Yaprak ayası ve yaprak kınının üst kısmında üst boğum aralarında ve kılçıklarda yuvarlak şekle benzer kahverengi püstüllerden oluşur. 10-18°C sıcaklık ve yüksek nemde hastalık hızlıca gelişir. Her 10-14 günde yeni yazlık spor kuşağı meydana gelir. Bitkiler olgunlaştığı zaman püstül renkleri siyaha dönüşür.

Buğdayda Pas Hastalıkları ile Mücadele Kültürel Önlemler Nelerdir?

  • Zamanında ve yabancı otlarla mücadele tekniğine uygun yapılmalıdır.
  • Toprak analizi yapıldıktan sonra sonuçlara göre gübreleme yapılmalıdır.
  • Paslara dayanıklı olan buğdaylar kullanılmalıdır.
  • Sık ekim yapılmamalı, çünkü hem havalanmayı engeller hem de nem artışına sebep olur.
  • Etrafta yer alan ara konukçular imha edilmelidir.

Buğdayda Pas Hastalıkları ile Kimyasal Mücadele


Buğdayda sarı pas hastalığının erken zamanda alt yapraklarda meydana gelen belirtiler her sene gözlemlenebilir. Bu sebeple iklim şartları göz önüne alınıp hastalığın süreci izlenmelidir. Hastalık birkinin üst kısımlarına doğru ilerliyorsa yeşil aksam ilaçlanmasına başlanmalıdır.

İklim şartları hastalığın gelişmesine uygun devam ediyorsa ve epidemik bir durum muhtemel ise kullanılan ilacın etki etme süresine göre ilaçlama tekrar edebilir. Hasat zamanına bir ay kala birki olgunlaşma sürecine girer ve bu yüzden ilaçlama yapılması uygun değildir.
19.01.2024 14:34:25
Buğdayda Pas Hastalığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Buğdayda Pas Hastalığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Buğdayda Pas Hastalığı"
Merhaba. Bizim büyük tarlalarımız var ve bu tarlalarda buğday ekimi yapiyorum.Baba mesleği olan çiftçiliği yapıyorum.Son yıllarda havaların da çok değişken olması sebebiyle değişik değişik sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Bu yıl iyi yağış gelmesine rağmen ilk defa adını duyduğum pas hastalığı oluşmasından verimler çok düşük oldu.Bu konuda ne gibi tedbirler alinabilir?
Tecelli . 25.10.2018 12:25:27

Sarı Buğday

Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye'de ekmek çok tüketildiği için buğday e...
Devamını Oku

Karakılçık Buğdayı

Karakılçık buğdayı: Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli...
Devamını Oku

Buğday Şırası Nasıl Yapılır

Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin ba...
Devamını Oku

Buğday Suyu

Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan s...
Devamını Oku

Dövme Buğday

Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğda...
Devamını Oku

Buğday Nasıl Yetiştirilir

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insan...
Devamını Oku

Durum Buğdayı

Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi...
Devamını Oku

Aşurelik Buğday

Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gazian...
Devamını Oku

Buğday Yarması

Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türl...
Devamını Oku

Buğday Hangi Bölgede Yetişir

Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı ya...
Devamını Oku

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direnci...
Devamını Oku

Kaynatılmış Buğday

Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğd...
Devamını Oku

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en ...
Devamını Oku

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış hissetme...
Devamını Oku

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değer...
Devamını Oku

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. Baş...
Devamını Oku

Buğday Nişastası

Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye'de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda il...
Devamını Oku

Buğday Kepeği

Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır...
Devamını Oku

Buğday Çeşitleri

Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu ...
Devamını Oku

Buğday Unu Alerjisi

Buğday unu alerjisi, Bağışıklık sisteminin buğday ununa verdiği tepkidir. Bu alerji özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Eğer sizin buğdaya alerjin...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Son Forum Konuları
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024