Ekmeklik Buğday Çeşitleri
Ekmeklik Buğday Çeşitleri, Buğday insanın temel ihtiyaçlarının en başında yer alır. Dünya çapında ekimi en çok yapılan iki üründen biri buğdaydır. Bizim ülkemizde de ilk sırayı alır. Ülkemizde de en çok İç Anadolu bölgesinde yetişir. Buğday genelde ılık ve serin iklimleri sever. Çok fazla sıcak sevmez. Kil, kireç ve fosforlu toprakları sever.
Yağışın ortalama 600-650 milimetre olması gerekmektedir. Hasat zamanı da haziran ayının sonundan temmuz ayının sonuna kadar devam edebilir. Sonrasında orakla biçilen buğdayların beş altı gün toprak üstünde kuruması beklenir.
Buğdaylarda kendi içinde üçe ayrılır, ekmelik buğday, makarnalık buğday ve son olarak bisküvilik buğday. Bu üçe ayrılan gurubundan kendi içinde bölünmeleri vardır. Buğday sap ve yaprak boyları yaklaşık olarak yüz santimetreye kadar ulaşabilir. Cinsine göre 10-15 santim daha uzayabilirler. Ekmeklik buğday çeşitleri özenle seçilip ayrıldıktan sonra öğütülmek için gerekli yerlere götürülür ve un haline gelebilmesi için öğütülür. Un haline getirilen buğdayda kendi arasında ayrıştırılır ve ekmeklik olarak seçilen buğdaylarla çeşit çeşit ekmek yapılır. Tam buğday ekmeği, kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tandır ekmeği, karabuğday ekmeği, beyaz ekmek ve benzeri çeşitlerde karşımıza çıkar bu çeşitleri artırmak tabi ki bizim elimizde.
Ekmeklik Buğday Çeşitleri Nelerdir?- Gün Doksanbir
- İkizce Doksanaltı
- Bayraktar İkibin
- Demir İkibin
>TosunbeyZencirci İkibinikiSevalEserKenanbey
19.01.2024 21:31:13
Ekmeklik Buğday Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|