Kastamonu siyez buğdayı, günümüzde yetiştirilmekte olan buğday türleri arasında en doğal olan buğday türüdür. En fazla Kastamonu ilinde yetiştirildiği için bu ismi almıştır. Bu buğdayın faydaları saymak ile tükenmez. Bulguru ile lezzetli yemekler yapılmasının yanı sıra insan sağlığına da son derece faydalıdır. Dünya üzerinde ilk buğday türü olarak bilen siyez buğdayının birçok faydası bulunmaktadır.
Soğuk hava koşullarına ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir özelliği bulunan bu buğdayı başakları kılçıklı olup beyaz bir başak rengine sahiptir. Genellikle İç Anadolu bölgesinde yetiştirilmektedir. Yağmur ve doluya karşı oldukça dayanıklı olan bu buğday türü harman olma özelliğine sahiptir.
- Günümüzde en fazla tercih edilen buğday türleri arasındadır.
- İçerisinde bulunan lif bakımından oldukça zengin olan siyez buğdayı kanda bulunan yağ oranını düşürür. Ayrıca sindirim sisteminin işlevini yapmasına yardımcı olarak bağırsakların temizlenmesine fayda sağlar.
- Antioksidan bakımından oldukça zengindir. Vücutta bulunan hücrelerin yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktirir.
- Vücut derisinin sağlıklı bir yapı kazanmasın yardımcı olur. Ayrıca deri üzerinde oluşabilecek hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Uzun süre boyunca bozulmaz ve küflenmeye karşı dayanıklıdır.
- Protein bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir.
- Karbonhidrat değeri düşüktür.
- İçerisinde bulunan B1 vitamini sayesinde sinir sisteminin korur ve sindirim sisteminde meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı koruma sağlar. Ayrıca kabızlık ve ishal gibi rahatsızlıkların giderilmesini sağlar.
- Folik asit bakımından zengindir. Bu nedenden dolayı hamilen bayanların Kastamonu siyez buğdayı tüketmesi oldukça önemlidir.
- İçerisinde doymamış yağlar bulunmaktadır.
- Ayrıca anne sütünü arttırarak annenin ve bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesine fayda sağlar.
- Vücutta oluşabilecek çeşitli kanser hastalıklarına karşı oldukça faydalıdır.
- Bunun yanı sıra içerisinde bulunan yüksek miktardaki mineral ve selülozdan dolayı vücuda alınmış olan besinlerin sindiriminin hızlandırılmasına fayda sağladığı gibi oluşabilecek bağırsak hastalıklarına karşıda koruma sağlar.
- Hücrelerin koruyarak yenilenmesine yardımcı olur.
Kastamonu siyez buğdayı ile elde edilen bulgur ve ekmeğin tadı diğer buğday çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Bulgurun içerisinde bulunan karbonhidrat değeri düşüktür ancak protein değeri oldukça yüksektir. Siyez buğdayının sert ve katmanlı kabuk yapısından dolayı bu türün üretimi zorlaşmaktadır. Başaklarının düzensiz bir yapıda olması nedeni ile makine ile hasat imkânı yapılamamaktadır. Bu yüzden el ile hasadının yapılması gerekmektedir.