Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları ise kâğıt ve karton üretimi fabrikasında kullanılmaktadır. Kaynatılmış buğday halk arasında ferik denilmekte.
Buğdayın kaynatılmasındaki amaç bulgur elde etmektedir.
Kaynatılmış buğday su alarak şişerek ve daha sonra değirmende öğütülerek bulgur elde edilir.
- Pilav yapımı
- Çiğ köfte yapımı
- Kuş yemi olarak kullanımı
- Hayvan yemi olarak kullanımı
- Tatlı yapımı
- Yarma yapımı
- Aşure yapımı
Kaynatılmış buğdayın lif içeriği çok yüksek bir besin olduğundan insan sağlığı açısından çok besleyici ve faydalı bir besindir. Kaynatılmış buğday içerisinde; fosfor, kalsiyum, demir ve birçok vitamin barındıran bir besindir. Buğday cilt ve saç bakımında da çok önemlidir. Göz sağlığı açısından da içerisinde bulundurduğu çinko ve E vitamini yönünden faydalıdır. Kaynatılmış buğday tüketimi bağırsak hareketliliğini düzenler ve kabızlığa engel olur. Kaynatılmış buğdayın kanser gibi hastalıkları engelleyici, zihin yorgunluğunu giderici etkisi vardır.
Kaynatılmış buğdayın faydaları nelerdir?
- Vücudu besler
- Kilo almayı sağlar
- Göğüs ağrıların
a iyi gelir
- Mesane ağrısına iyi gelir
- Zihin yorgunluğunu giderir
- Şişlik bölgelerini azaltır