Makarnalık Buğday Çeşitleri

Makarnalık buğday çeşitleri, buğdayların yapısı ve özelliklerine göre kullanım alanları da değişiklik göstermektedir. Genellikle ekmek ve yulaf üretmek amaçlı üretilen buğdayların makarna yapılmak içinde kullanılan türleri bulunmaktadır. Yetiştirilen buğdaylar tür ve çeşitlilik bakımından birbirinden farklılıklar göstermektedir.

Makarnalık buğday çeşitleri


Kızıltan 9: bu buğday çeşidi sulu alanlarda daha verimli olmaktadır.
Kuraklığa ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Makarna yapımı için genellikle bu buğday türü kullanılmaktadır. Yetişme sürecinde iyi bir şekilde bakımının ve ilaçlanmasının yapılması ile yeteri miktarda sulanması halinde yaklaşık olarak 450-720 kilogram anası dönüm başına buğday vermektedir.

Selçuklu 97: bu makarna buğdayı taban ve sulu alanlarda yüksek miktarda verim vermektedir. Gübreye ile reaksiyona rahat bir şekilde girebilme özelliği taşımaktadır. Dönüm başına 450-550 kilogram buğday vermektedir. Orta boylarda gelişim göstermek olan selçuklu 97 isimli makarnalık buğday çeşidi açık kahverengi ve beyaz başaklı bir yapıya sahiptir. Don ve soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır.

Ankara 98: Kılçıklı ve kahverengi kavuzlu bir görünüme sahiptir. Kış olaylarına ve soğuk hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı bir yapısı bulunmaktadır. Makarnalık buğday çeşitleri arasında en fazla kullanılan ve ekilen türdür.
Tane dökmeyen ankara 98 buğdayı harman olma özelliğine sahiptir.

Kunduru 1149: Kıraç arazilerde rahat bir şekilde yetişmektedir. Makarnalık buğday çeşitleri arasında soğuğa ve don olaylarına karşı en fazla dayanıklı olan türdür. Kılçıklı ve açık renkli bir özelliği bulunmaktadır. Taneleri iri ve sert bir yapıdadır. Başakları iri ve dayanıklıdır. Boyları yaklaşık olarak 110-120 santimetreye kadar uzama göstermektedir. Verim potansiyeli oldukça yüksek olan bu türün yağışlara karşı yatma olasılığı oldukça yüksektir. Bir dönümde 350-450 kilogram buğday vermektedir.

Altıntaş: Boyu yaklaşık olarak 120-130 santimetre arası değişiklik göstermektedir. Yatmaya karşı oldukça dayanıklı olan bu türün başakları kılçıklı bir yapıya sahiptir.

Gerek 79: Soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir özelliği bulunan bu tür makarnalık buğday çeşitleri arasında en fazla tercih edilenler arasındadır. Başakları kılçıklı bir yapıya sahiptir ve sert kırmızı taneleri bulunmaktadır. Verimliliği açısından diğer türlere göre oldukça fazla buğday vermektedir. Dönüm başına 500-600 kilogram buğday veren gerek türü buğday İç Anadolu bölgesinde rahatlıkla yetişebilmektedir.
19.01.2024 13:31:16
Makarnalık Buğday Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Makarnalık Buğday Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Makarnalık Buğday Çeşitleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sarı Buğday

Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye'de ekmek çok tüketildiği için buğday e...
Devamını Oku

Karakılçık Buğdayı

Karakılçık buğdayı: Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli...
Devamını Oku

Buğday Şırası Nasıl Yapılır

Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin ba...
Devamını Oku

Buğday Suyu

Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan s...
Devamını Oku

Dövme Buğday

Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğda...
Devamını Oku

Buğday Nasıl Yetiştirilir

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insan...
Devamını Oku

Durum Buğdayı

Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi...
Devamını Oku

Aşurelik Buğday

Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gazian...
Devamını Oku

Buğday Yarması

Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türl...
Devamını Oku

Buğday Hangi Bölgede Yetişir

Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı ya...
Devamını Oku

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direnci...
Devamını Oku

Kaynatılmış Buğday

Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğd...
Devamını Oku

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en ...
Devamını Oku

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış hissetme...
Devamını Oku

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değer...
Devamını Oku

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. Baş...
Devamını Oku

Buğday Nişastası

Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye'de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda il...
Devamını Oku

Buğday Kepeği

Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır...
Devamını Oku

Buğday Çeşitleri

Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu ...
Devamını Oku

Buğday Unu Alerjisi

Buğday unu alerjisi, Bağışıklık sisteminin buğday ununa verdiği tepkidir. Bu alerji özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Eğer sizin buğdaya alerjin...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Son Forum Konuları
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024