Sies Buğdayı
Sies buğdayı, Genetiği bozulmamış olduğundan, en doğal buğday türü olarak bilinir. Türkiye'de en çok Kastamonu'da yetişmektedir. On bin yıllık geçmişi bulunan sies buğdayı, 14 kromozom sayısıyla dünyanın ilk buğday çeşididir. Bu nedenle günümüz buğdayının atası olarak bilinmektedir. İtalya'daki Nuh'un tatları olarak bilinen Presidium'a ülkemizden seçilen tek ürün olma özelliğine sahiptir.
Sies buğdayı, dağlık arazilerde yetişmektedir. Sies buğdayı, kabuklu yapısından ve veriminin düşük olmasından dolayı, yerini daha kolay işlenebilen buğdaylara bıraktı.
Sies buğdayı protein, lif ve enzimler bakımından oldukça zengindir. Günümüzde artan bir kullanım alanına sahiptir. Sies unundan, ekmek ve hamur işleri yapılmaktadır. Sies buğdayının bütün özelliklerinden faydalanmak için kırık olmayan ve kabukları soyulmamış olması gerekmektedir. Bunların yanında sies buğdayının, radyasyondan etkilenmeyen bir özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, sivil ve askeri amaçlar için stokta tutulan ürünlerden biridir.
Sies buğdayının faydaları nelerdir?- Sies buğdayının içeriğinde bulunan B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri sayesinde vücudumuzun sinir ve sindirim sisteminde hayati bir rolü vardır.
- Bağırsakları temizleyici özelliği bulunmaktadır.
- İçeriğinde bulunan folik asitten dolayı, özellikle hamile ve çocukların mutlaka tüketmesi gereken bir besindir.
- Gliserin indeksi düşük olduğundan dolayı, karnı tok tutma özelliği bulunmaktadır.
- Kolesterol içermeyen bir besindir.
- Anne sütü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Bağırsak kanserini önler.
- Hücre yapısını koruyarak, yaşlanmayı geciktirir.
21.01.2024 19:36:42
Sies Buğdayı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|