Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en fazla sayıya sahip olan verimli çeşitleridir. Yetiştirileceği bölgenin özelliklerine göre değişiklik göstermekte olan buğdaylar mevsim şartlarının ve coğrafi koşulların yer yer değişmesinden dolayı da verimlilik ve yetişme bakımında değişiklik göstermektedir.
Buğdayların yetiştirileceği bölgelerin toprak özelliği dikkate alınmalı ve toprak analizi yapılmalıdır. Ayrıca çok fazla verim elde etmek amaçlı farklı özelliklerdeki buğday çeşidinin yetişmesi gereken toprağa daha farklı buğday çeşidi ekilmemelidir.

Yüksek verimli buğday çeşitleri


Gün 91: bu buğday türü kılçıklı ve beyaz kavuzlu bir yapıya sahiptir. Kılçıkları başaktan yukarı doğru uzayarak buğdayın gelişmesine yardımcı olur. Başakları sık bir şekilde oluşur ve yarı yatık bazen de tam yatık olarak kendini gösterebilir. Buğdayları kırmızı renktedir ve sert taneli bir özelliği vardır. Başaklardaki tane sayısın oldukça fazladır. Bu buğday türü oldukça sağlam ve sapa sahiptir ve orta boylarda gelişim göstermektedir. Yabancı otların bulunduğu alanlarda rahatlıklar gelişim göstermektedir. Ayrıca oluşabilecek soğuk hava ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Gübrelenmesi halinde daha verimli bir şekilde yetişebilmektedir. İç Anadolu bölgesinin coğrafi ve mevsimsel özelliklerine ayak uyduran bir türdür.
Üç yüz ile dört yüz kilogram arası dönüm başı buğday verir.

Bayraktar 2000: bu buğday çeşidi beyaz başaklı ve kılçıklı bir yapıya sahiptir. Taneli beyaz renkte oluşmaktadır. Buğdaylar yarı sert bir haldedir. Orta boyutlarda yetişebilen bayraktar 2000 soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ayrıca tane dökmez ve harman olma konusunda iyi bir türdür. İç Anadolu ve geçit bölgelerinin koşullarına gayet uygundur. Üç yüz ve dört yüz kilogram arası bir dönümden buğday elde edilebilir.

Tosun Bey: Kılçıklı ve beyaz kavuzlu bir özelliğe sahip olan bu buğday çeşidi soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Kuraklığa ve yatmaya karşı oldukça dirençlidir. Verilen gübre ile reaksiyona hızlı bir şekilde girebilir.

Seval: Kılçıklı ve kırmızı başaklı bir yapısı bulunmaktadır. Taneleri kırmızı ve sert bir özellik gösterir. Boyları diğer türler ile aynı şekilde büyümektedir. Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bir dönümden yaklaşık olarak dört yüz elli ile altı yüz kilo arası buğday elde edilebilmektedir.

Kenan Bey: Beyaz başaklı ve kılçıklı bir görünümü bulunmaktadır. Başakları orta uzunlukta oluşmaktadır ve seyrek ve yarı yatık bir şekilde meydana gelmektedir. Soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olan bu buğday türü gübre ile reaksiyona iyi bir şekilde girebilmektedir. Ayrıca tane dökmeyen ve harman olma özelliği bulunan bir türdür. Bir dönüm alan içerisinde dört yüz elli ile beş yüz kilogram buğday verme özelliğine sahiptir. İç Anadolu bölgesinin coğrafi özelliklerine uyum sağlamaktadır.
20.01.2024 08:38:31
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri"
Merhaba ülkemiz tahıl ülkesi iken özellikle bulgur ülkesi iken şimdi bulgur ithal eder olduk. Aldığımız bulgurlar ithal olduğundan meblağı da yüksek oluyor benim 400 dönüm arsam var bulgur tarımı yapmak istiyorum ancak tarım konusunda pek bilgim yok. Buğdaydan yüksek verim almak için hangi tür buğday kullanmam lazım?
Gençyaz . 30.09.2018 18:36:36

Sarı Buğday

Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye'de ekmek çok tüketildiği için buğday e...
Devamını Oku

Karakılçık Buğdayı

Karakılçık buğdayı: Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli...
Devamını Oku

Buğday Şırası Nasıl Yapılır

Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin ba...
Devamını Oku

Buğday Suyu

Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan s...
Devamını Oku

Dövme Buğday

Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğda...
Devamını Oku

Buğday Nasıl Yetiştirilir

Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hâkim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insan...
Devamını Oku

Durum Buğdayı

Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi...
Devamını Oku

Aşurelik Buğday

Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gazian...
Devamını Oku

Buğday Yarması

Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların birçok türü bulunmaktadır. Bu türl...
Devamını Oku

Buğday Hangi Bölgede Yetişir

Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı ya...
Devamını Oku

Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi

Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direnci...
Devamını Oku

Kaynatılmış Buğday

Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. Buğday bitkisinden birçok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğd...
Devamını Oku

2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış hissetme...
Devamını Oku

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler

Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değer...
Devamını Oku

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır

Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. Baş...
Devamını Oku

Buğday Nişastası

Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye'de iki değişik mevsimde yetişir. Bunlarda il...
Devamını Oku

Buğday Kepeği

Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrıştırılır...
Devamını Oku

Buğday Çeşitleri

Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken onu ...
Devamını Oku

Buğday Unu Alerjisi

Buğday unu alerjisi, Bağışıklık sisteminin buğday ununa verdiği tepkidir. Bu alerji özellikle çocuklarda daha fazla görülmektedir. Eğer sizin buğdaya alerjin...
Devamını Oku

Buğdayda Pas Hastalığı

Buğdayda Pas Hastalığı; iklim şartlarının epidemi yaptığı dönemlerde buğdayda pas hastalıkları ciddi oranda verim kayıplarına sebep olur. Buğdayda pas hastal...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Son Forum Konuları
Bugday Cimi
Komoterapi Görüyorum Hangi Buğdayı Kullanmam Gerekiyor?
Merhaba İşlem Görmemiş Buğday Tohumu Nereden Bulunabilir?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024