Kastamonu Buğdayı

Kastamonu Buğdayı

Kastamonu Buğdayı; (siyez) olarak bilinen bir buğday türüdür. Siyez buğdayı Kastamonu ile adeta eşleşmiş çok eskilerden günümüze ırkı hiç değişmeden gelen ve hala Kastamonu yöresinde yıllık 5000 dekar araziye ekimi yapılan bir üründür. Kastamonu buğdayı(siyez) Hititçe (zız) kelimesinden türemiştir. Kastamonu, siyez buğdayı Anadolu topraklarında yaklaşık olarak 10.000 yıldır bilinmekte olan bir buğday çeşididir. Bu buğday Firikler, Hititlerden beri ekimi yapılarak günümüze gelmiş olup, Türkiye’de sadece Kastamonu yöresinde İhsangazi ilçesi başta olmak kaydıyla birkaç ilçesinde ekimi yapılmaktadır. Kastamonu siyez buğdayı kromozom yapısı ile buğdayın atası olarak lanse edilmektedir. Kastamonu siyez buğdayı çok sert ve kat, kat kabuk yapısı ve değişiklik gösteren, uzunlu, kısalı başakları üretimini zorlaştırmaktadır. Başaklarındaki uzunlu, kısalı oluşu nedeniyle makine ile yapılacak hasadı oldukça zora sokmaktadır. Kastamonu siyes buğdayı elle biçilmesi gerekmektedir. Kastamonu siyes buğdayının kabuklarının kat, kat oluşu nedeniyle, işlenmesi de çok zor olmaktadır. Siyez aslında çok zor bir buğdaydır. Kastamonu buğdayından vazgeçilmesinin en büyük sebebi ağır kış şartlarına dayanıklı oluşundandır. Ayrıca kıraç ve fakir topraklarda çok rahat bir şekilde yetişmektedir. Ki Kastamonu bu konuda toprak bakımından öyledir. Kastamonu siyes buğdayı hayvan yemi olarakta, kullanılabiliyor. İşte bu sebeptendir ki Kastamonu buğdayı bu bölgede hem korunmuş hem de ekimine hiç ara verilmemiştir. Kastamonu buğdayı Nuh’un tatları olarak da literatüre girmiş bir buğdaydır. İşte bu sayede Siyez buğdayı olarak tanınması daha kolay olmuştur. Kastamonu siyez buğdayı nemli ve sıcak havalarda oluşan buğdaylarda görülen mantar hastalığına karşı oldukça dayanıklı olduğu görülmüştür. Siyez buğdayından bulgur yapımı sert kabuklu olduğu için oldukça zor olan bir üründür.

Kastamonu Buğdayının Besin Değeri

Ekmeğin tadı olsun besin değeri olsun diğer buğdaylara oranla çok farklıdır. Bu buğdayın karbonhidrat değeri, düşük ancak protein değeri yüksektir. Ayrıca çok yüksek oranda antioksidan içeriği sayesinde hücre yapısını korur. Bu sayede hücre yaşlanmasını önler. Kastamonu siyez buğdayı folik asit ve B vitamini açısından oldukça zengindir. Bu nedenle hamile kadınlar ve çocuklar için çok faydalıdır. Kastamonu siyez buğdayında ekmeklik buğdaya göre çok fazla miktarda sarı lutein bulunmaktadır. Kastamonu siyez buğdayında tam tahıllarda görüldüğü gibi lif bakımından oldukça yüksek derecede oluşu sindirim sistemi dostu olarak bilinmektedir. Belki verim bakımından diğer buğday türlerine göre düşüktür. Ancak ham kışa dayanıklı oluşu ve verimsiz topraklarda yetişmesi bile bu buğdayın önemini artırmaktadır. Günümüzde bu tür yerli tohumların mutlaka korunup, sahip çıkılması gerekli olduğunu unutmamalıyız. Ürününüz bol olsun.

Son Güncelleme : 03.11.2018 00:45:08

Kastamonu Buğdayı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kastamonu Buğdayı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018