Kavılca Buğdayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kavılca buğdayı, Kars yöresine özgü, sağlığa faydalarıyla bilinen bir tahıldır. Düşük gluten oranı, yüksek besin değeri ve kanser önleyici özellikleri ile dikkat çeker. Ayrıca, sindirim sistemini destekleyerek genel sağlık için önemli bir besin kaynağıdır.
Kavılca Buğdayı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
01 Eylül 2024
Kavılca Buğdayı

Kavılca buğdayı, vücutta meydana gelebilecek kanser hastalıklarına karşı mükemmel bir koruyucu özellik taşır. Doğu Anadolu'nun Kars yöresine ait bir türdür. Kabuğu kalın bir yapıda ve katmanlı bir şekilde oluşmaktadır. Kabuğunun kalın ve katmanlı olmasından dolayı diğer buğday türlerine göre gluten oranı oldukça düşüktür. İçerisinde bulunan vitamin, mineral, protein ve yağ asitleri açısından oldukça zengin olan kavılca buğdayı insan sağlığı için oldukça faydalıdır.

Besin Değeri ve Genetik Özellikleri

Vitamin ve mineral açısından diğer buğday türlerine göre bir buçuk kat daha zengindir. Türkiye topraklarında yetişmekte olan iki tür genetiği değişmemiş buğday bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Kastamonu siyez buğdayı, diğeri ise Kars kavılca buğdayıdır. Yetişme aşamasında bol miktarda su istemeyen bu buğday türleri yatmalara ve kuraklığa karşı da oldukça dayanıklıdır.

Kavılca Buğdayının Faydaları Nelerdir?

  • Bu buğday türü, vücutta oluşabilecek kanser hastalıklarına karşı oldukça faydalıdır.
  • Diğer buğday türlerine göre daha fazla tokluk hissi verir ve kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Bu buğdayın tüketimi halinde vücudun günlük su ihtiyacı fazlalaşır ve günlük su tüketimi artar.
  • Kavılca buğdayının içerisinde bulunan lifler bakımından diğer türlere göre daha zengindir. Bu sayede bağırsak kanseri riskini engelleyen bir özelliği bulunur. Karbonhidrat değeri düşük olan buğday türünün protein değeri oldukça yüksektir.
  • İçerisinde B1 ve B6 vitamini bulundurur.
  • Ayrıca bu buğdayın içerisinde bulunan lifler, kan şekerinin yükselmesini engelleyerek kötü kolesterolü düşürücü bir etki gösterir.
  • Oluşabilecek kansızlık rahatsızlığına oldukça faydalıdır. Ayrıca içerisinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasını kolaylaştırır. Sindirim sisteminde meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı da oldukça faydalıdır. Kabızlığı önleyerek sindirimin rahat bir şekilde gerçekleşmesine fayda sağlar.
  • Bunun yanı sıra zihni dinlendirerek vücuda enerji verir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda etki edebilecek hastalıkların oluşmasını engeller.
  • Ayrıca içerisinde bulunan maddeler, kalp ve kalp hastalıklarına karşı etkili bir koruma sağlar. Ayrıca kemik erimesi gibi hastalıkların oluşmasını engeller.
  • Anne adaylarının kavılca buğdayını tüketmesi, dünyaya gelecek bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Bebeğin zekâ ve sinir sistemi gelişimini sağlayan bu buğday, bebeğin anne karnında iyi bir şekilde gelişmesine de yardımcı olur. Ayrıca bebeğin kemik dokusunu geliştirir.
  • Pıhtılaşma için oldukça faydalı olan bu buğday, içerisinde bulunan folat sayesinde sinir sistemi sağlığına oldukça faydalıdır.
  • Vücudun magnezyum ihtiyacının giderilmesi için tüketilebilecek en iyi besinler arasındadır. Ayrıca diyabet oluşma riskini azaltır.
  • Kan şekerinin yükselmesine engel olur ve vücudun insülin salgılamasına fayda sağlar.
  • Hazmı kolaylaştırarak vücudun enerjik bir yapıda olmasına etki eder.
  • Demir minerali bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir.
  • Vücuda bol miktarda enerji verir ve vücudun dinamik bir yapı kazanmasına fayda sağlar.

Kullanım ve Dayanıklılık

Kavılca buğdayı, soğuk hava şartlarına ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir buğday türüdür. İnsan vücuduna sağladığı faydalar sayesinde birçok alanda kullanılmaktadır. Bu buğdaydan yapılan yiyecekler oldukça lezzetlidir. Birçok alanda kullanılabilen bu buğday türüne sofralarda yer verilmesi sağlık açısından oldukça önemli olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eren

03 Ağustos 2024 Cumartesi

Kavılca buğdayının sindirime yardımcı olarak kabızlığı önlediği ve bağırsak kanseri riskini azalttığı söyleniyor. Daha önce buğday tüketiminden dolayı sindirim problemleri yaşayanların kavılca buğdayı tüketimi sonucunda gerçekten bir fark hissettiği oldu mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Eren Bey, kavılca buğdayının sindirim sistemi üzerindeki pozitif etkilerini dile getirmeniz oldukça dikkat çekici. Kavılca buğdayı, yüksek lif içeriği sayesinde sindirime yardımcı olabilir ve kabızlığı önleyebilir. Bağırsak kanseri riskini azalttığı yönündeki görüşler de lifli yapısı nedeniyle destekleniyor.

Daha önce buğday tüketiminden dolayı sindirim problemleri yaşayan bazı insanların, kavılca buğdayı tüketimi sonucunda gerçekten bir fark hissettiği gözlemlenmiştir. Ancak, herkesin sindirim sistemi farklı çalıştığı için bu etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kendi deneyimlerinizi ya da çevrenizdeki gözlemleri paylaşarak, bu konuda daha fazla kişinin bilgi sahibi olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Buğday Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Buğday Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dövme Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Dövme Buğday Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Buğday Çimi Suyu Nasıl Yapılır?

Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Çeşitleri Nelerdir?

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Ekimi Aşamaları

Güncel

Buğday Zararlıları Nelerdir?

Buğday Zararlıları Nelerdir?

Güncel

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Otu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?