Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?
20 Temmuz 2024

Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?

Esmer Buğday

Esmer buğday, ilk olarak Amerikalı George Washington ve Thomas Jefferson tarafından yetiştirilmiştir. Bitki sınıflandırmasında tahıllar grubuna değil, meyvelerin bulunduğu sınıfa daha yakındır. Almanlar, bu tohumu kayın fındığına olan benzerliğinden dolayı bu isimle adlandırmışlardır. Çok fazla türü bulunmakla birlikte, en bilinen türleri kavrulmuş ve "kasha" olarak bilinen türleridir. Bu buğday türü, özel "çiçek balı" adı verilen ve besin açısından çok zengin koyu balın yapılmasını sağlamaktadır. Anavatanı olarak Çin'in iç bölgeleri ve batı kısımları gösterilmektedir.

Esmer Buğday Nerelerde Yetişmektedir?

Başta Japonya olmak üzere, esmer buğday Polonya, Rusya, Fransa, Kanada, Amerika ve Türkiye'de de yetiştirilmektedir.


  • Lif bakımından oldukça zengindir.
  • B vitamini ve manganez açısından zengin içeriğe sahiptir. Kolesterol değerlerinin düşmesine yardımcı olur ve kan akışını düzenler. Bu etkileri içerdiği flavonoidler sayesinde gerçekleştirir.
  • Kalp hastalıkları ve göğüs kanserine karşı koruyucu özelliği olan lignanlar içerir.
  • E vitamini, selenyum, tokotrienol, fenolik asit gibi faydalı antioksidan maddeler içerir.
  • Güç ve dayanıklılığı artırıcı etkiler yapar.
  • Hopi yerlileri, doğum sonrasında kanamanın kesilmesi için kadınlara esmer buğday yedirirmiş.
  • Yapılan bazı deneylerde, esmer buğday unu ile beslenen deneklerin vücutlarındaki yağ oranı ve kolesterol seviyesinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, erken yaşlanmanın neden olduğu etkilerin esmer buğday unu ile beslenenlerde görülmediği ve safra taşlarının oluşmadığı gözlemlenmiştir. Şeker hastası olan farelerin esmer buğdayla beslenmeleri sonucunda bağışıklık sistemlerinin güçlendiği görülmüştür.

Esmer Buğday ile İlgili Faydalı Öneriler

  • Buğday ununun nemli olmamasına dikkat edilmelidir. Unun nemli olması, yetiştirildiği toprağın bozuk olduğunu gösterir.
  • Buğday unu kapalı paketler halinde alınıyor ise mutlaka son kullanma tarihi gözden geçirilmelidir.
  • Havası alınmış bir kap içerisinde, serin ve kuru bir ortamda 1 yıl saklama ömrü vardır.
  • Eğer buzdolabında saklanırsa, birkaç ay içinde tüketilmesi gerekmektedir.
  • Bu buğdayı kullanmadan önce soğuk sudan geçirip unun içerisindeki tozlardan arındırmak gerekir.
  • Eğer kurabiye, çörek vb. yapacaksanız, esmer buğdaydan elde edilmiş unun içerisine başka tahılların unları da eklenebilir.

Besleyici Öğeler Açısından Esmer Buğday Ununun İçerdiği Besin Maddeleri

  • 100 gram buğday ununda
  • 328 kalori
  • 10.8 gram protein
  • 65.3 gram karbonhidrat
  • 12.1 gram lif
  • 2.6 gram yağ
  • 2.4 mg çinko
  • 2.8 mg demir

Esmer buğday, zengin besin içeriği ile tam anlamıyla hayat kurtarıcı bir besindir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni