Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Esmer Buğday Neden Tüketilmelidir?

Esmer Buğday, ilk olarak yetiştiren kişiler Amerikalı George Washington ve Thomas Jcfersson'dır. Bitki sınıflandırmasında tahılgiller türüne değil de meyvelerin bulunduğu sınıfa daha yakındır. Almanlar bu tohum kayın fındığına olan benzerliğinden dolayı bu isimle isimlendirilmiştir. Çok fazla türü bulunmaktadır ama en fazla bilinen türleri kavrulmuş ve kasha ismiyle bilinen türüdür. Bu buğday türü öze çiçek adı verilen ve besin açısından çok zengin koyu balın yapılmasını sağlamaktadır. Anavatan olarak Çin'in iç bölgelerinden ve batı kısımlarından gelmektedir.


Esmer Buğday Nerelerde yetişmektedir?


Başta Japonya'da yetişen esmer buğday Polonya, Rusya, Fransa, Kanada, Amerika ve Türkiye'de yetişir.


Esmer buğday neden tüketilmelidir?

  • Lif bakımından oldukça zengindir
  • B vitamini ve manganez açısından zengin içeriğe sahiptir. Kolesterol değerlerinin düşmesine yardımcıdır, kan akışını düzene sokar bunu içerdiği flavonidler sayesinde yapar
  • Kalp hastalıkları ve göğüs kanserine karşı koruyucu özelliği olan entrolaktonları içerir
  • E vitamini, selenyum, tokotrienol, fenolik asit gibi faydalı anti oksidan maddeler içermektedir
  • Güç ve dayanıklılığı arttırıcı etkiler yapar
  • Hopi yerlileri doğum olayından sonra kanamanın kesilmesi için kadınlara esmer buğday yediriyorlarmış
  • Yapılan bazı deneylerde esmer buğday unu ile beslenen deneklerin vücutlarında yağ oranı ve kolesterol seviyesinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Erken yaşlanmanın neden olduğu etkilerin esmer buğdayın unu ile beslenenlerde görülmediği, safra taşları oluşmadığı gözlemlenmiştir. Şeker hastası olan farelerin esmer buğdayla beslenmeleri sonucunda immün sistemlerinin daha da güçlendiği görülmüştür.

Esmer buğday ile alakalı faydalı öneriler

  • Buğday ununun nemli olmamasına dikkat edilmelidir. Unun nemli olması yetiştirildiği toprağın bozuk olduğunu gösterir
  • Buğday unu kapalı paketler halinde alınıyor ise mutlaka son kullanma tarihi gözden geçirilmelidir
  • Havası alınmış bir kap içerisinde, serin ve kuru bir ortamda 1 yıl saklama ömrü vardır
  • Eğer buzdolabında saklanırsa birkaç ay içinde tüketilmesi gerekmektedir
  • Bu buğdayı kullanmadan önce soğuk sudan geçirip unun içerisinde bulunan tozlardan arındırılması gerekir
  • Eğer kurabiye, çörek vs. Yapacaksanız esmer buğdaydan elde edilmiş unun içerisine başka tahılların unları da eklenebilir.

Besleyici ögeler açısından da zengin olan esmer buğday ununun içerdiği besin maddeleri şunlardır
  • 100 gram buğday ununda
  • 328 kalori
  • 10.8 gram protein
  • 65,3 gram karbonhidrat
  • 12,1 gram lif
  • 2,6 gram yağ
  • 2,4 mg çinko
  • 2,8 mg demir bulunmaktadır. Esmer buğday zengin besin içeriği ile tam anlamıyla hayat kurtarıcı bir besindir.

Esmer Buğday Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Buğday Ekimi Aşamaları

Buğday Ekimi Aşamaları

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Buğday Besin Değeri

Buğday Besin Değeri

Buğday Şırası Nasıl Yapılır?

Buğday Şırası Nasıl Yapılır?

Buğday Ruşeymi Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Ruşeymi Yağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Buğday Gluteni Buğday Glüteni Nedir?

Buğday Gluteni Buğday Glüteni Nedir?

Kaynatılmış Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kaynatılmış Buğday Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?