Karabuğday

Karabuğday

Karabuğday, Kuzukulağıgiller familyasına ait bir besin olan karabuğday daha çok greçka ve esmer buğday adı ile bilinir. Dünyadaki toplam karabuğday üretiminin neredeyse yarısı Çin üzerinden sağlanır. Çin’i takip eden ülkeler arasında Rusya, Ukrayna, Polonya, Japonya, Amerika, Kanada ve Fransa bulunur. Orta Asya kökenli bir bitkidir. Amerika’ya ulaşması 17. yüzyıl başlarında olmuştur. Karabuğday verimli olmayan topraklarda bile yetişebildiği için tercih edilme sebebini artırmıştır. Soğuk iklimlerde bile yetişebilmesi ve her türlü iklim koşullara uyum sağlayabilmesi nedeniyle neredeyse hemen hemen her yerde yetiştirilebilir. Karabuğday hızlı ürer. Etrafında yer alan yabani otların gelişmesini ve kendisine zarar vermesini engeller. Tüm bu nedenler dolayı yetiştirilmesi çok kolay bir üründür. Nadasa bırakılan tahıl ürünleri arasında şımarık olmayan tek ürün olarak bilinir.

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğdayın besin değeri oldukça yüksektir. 100 gram karabuğday yaklaşık 343 kaloridir. 100 gram karabuğdayın içinde 71.5 gram Karbonhidrat, 13.25 gram Protein, 3.4 gram Yağ ve 10 gram Lif bulunur. Ayrıca vitamin ve minarel açısından da oldukça zengindir. 460 mg Potasyum, 18 mg Kalsiyum ve 2.2 mg Demir bulunur. Mineraller bunlarla sınırlı değildir. %34 manganez, %28 bakır, %21 magnezyum, %18 lif ve %17 fosfor içerir. B grubu ve E vitaminleri yüksek oranda lif barındırır. İçeriğinin ortalama olarak %15'lik kısmı iyi kalitede bitkisel protein içerir. Şöyle ki; emilen kompleks karbonhidratlar sayesinde en etkili ve en yararlı şekilde vücudun enerji ihtiyacı karşılanır. Bu özellikleri ile vejeteryanlar ve veganlar için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.

Karabuğday Faydaları

Gluten içermez: Buğday, çavdar, yulaf, arpa gibi tahıllarda bulunan gluten isimli protein bazı kişilerde alerji etkisi göstererek sindirim sorununa neden olur. Bu kişiler genellikle çölyak hastalardır. Çölyak hastaları eğer glüten ihtiva eden besinler tüketirse bağırsak duvarları iltihaplanır ve gaz, ishal, kramp, ağrı ve şişkinlik oluşur. O nedenle uzmanlar çölyak hastalarına karabuğday tüketmelerini önermektedir.

Zayıflamaya yardımcıdır: Yüksek protein içeren diğer tahıl ürünlerinin tersine karabuğdayda daha az yağ bulunur. Bu nedenle obezite hastalığına karşı yüksek besin değerli ve düşük kalorili zayıflama programlarının vazgeçilmezidir. Lif oranı yüksek olduğu için bağırsakları çalıştırarak sindirime de fayda sağlar. Lifin aynı zamanda doyurucu özelliği ile karabuğday tüketimi uzun süre tokluk hissi verir.

Kolesterolü düşürür: Düzenli olarak tüketilen karabuğday kötü huylu kolesterolü olan LDL’nin düşmesine ve iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL’nin artmasına yardımcı olur. Karabuğdayda bulunan steroller kan serumunda kolesterol artışını engellerler

Yüksek tansiyon ve diyabet riskini azaltır: İçeriğinde bulunan potasyum, magnezyum, fosfor ve demir başta yüksek tansiyon olmak üzere kansızlık ve kalp rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir. Özellikle magnezyum üzerinde yapılan araştırmalar kan şekerini dengelediği sonucuna ulaşmıştır. Diyabet hastalarının karbonhidrat tüketmeleri yasak olmasına rağmen karabuğdayı rahatlıkla tüketebilirler.

Kalp Hastalıklarına karşı korur: İçeriğinde bulunan lignanlar kalp hastalıklarına karşı kalkan görevi görür. Her gün düzenli olarak tüketilen 100 gram karabuğday sinir sistemi sağlığı için gerekli olan B1 vitamininin %40’ını karşılar.

Karaciğer dostudur: İçerdiği Choline isimli bileşen sayesinde karaciğer yağlanmasını engeller. Düzenli tüketimi mevcut yağlanmanın azalmasına yardımcı olur. Bu sayede karaciğerin daha düzenli çalışmasına olanak sağlar.

Karabuğday Nasıl Temin Edilebilir?

Karabuğday, son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Çoğu kişi beyaz un yada durum buğdayı kullanmak yerine karabuğdayı kullanmayı tercih eder. Bu popülerliği sayesinde büyük marketlerde ve aktarlardan kolayca temine dilebilir. Ancak piyasada birçok yerde karabuğday adı altında farklı ürünler de satılabiliyor. O nedenle satın alırken oldukça dikkat etmek lazım. Bunun önüne geçmek için güvenilir markaları tercih etmek ve ürün üzerindeki uyarıları dikkatli okumak gerekir. Çünkü bazı ürünler her ne kadar karabuğday unuyla yapılmış olsa da içinde gluten bulunulabiliyor. Buda alerjisi olanlar için olumsuz sonuçlara sebebiyet veriyor.

Karabuğday Nasıl Pişirilir?

Karabuğday tüketimi oldukça geniştir. Bir çok yemekte bulgur yada pirinç yerine kullanılabilir. Çorbadan salataya ana yemekten mezesine zeytinyağlısına kadar çeşitli şekillerde tüketilir. Hatta karabuğday unu temin edilerek ekmek poğaça da yapılabilir. Tadı da oldukça lezzetlidir. Her türlü yemeğe kolaylıkla uyum sağlar. İster haşlama olarak ister fırında ister sulu yemek olarak tercih edilebilir.

Son Güncelleme : 05.11.2018 21:37:47

Karabuğday Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Karabuğday"
Konya bölgesinde buğday üretimi yapan bir çiftçiyim. Uzun yıllar buğday üretimi yaparak makul derecede gelir elde ettim ancak karabuğdayı daha önce duymuştum ama hiç ekmedim, verimi konusunda herhangi bir bilgiye sahip değilim. Karabuğdayın ekimi ve biçimine ilişkin diğer buğdaylardan ayrı olarak dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verirmisiniz?
Mahmut . 25.10.2018 10:49:06
CEVAP YAZ
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Buğday Çeşitleri
Buğday Çeşitleri
Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018