Buğday Ruşeymi

Buğday Ruşeymi

Buğday Ruşeymi, Birçok kişi tarafından henüz adı duyulmamış olan buğday ruşeymi, ülkemizde yeni yeni duyulan ve oldukça kıymetli bir yiyecek olması bakımından diğerini anlaşılmış olan bir besindir. Son günlerde marketlerden oldukça kolay temin edebileceğiniz bu ürün, toz halinde satılan, lezzet ve zenginlik katmak için birçok yiyeceği eklenebilen bir besindir. Buğday ruşeymi buğdayın en alt kısmında embriyo adı verilen tohumun üremesi ve çimlenmesine yardımcı olan kısmıdır ve buğdayın kalbi olarak görüldüğü için oldukça değerlidir. Buğday özü anlamına gelen bu değerli ürün buğdayın besin ve enerji ihtiyaçlarını karşılaması ve bin ton buğday işlenmesi neticesinde yalnızca bir kilogram elde edilebilmesi bakımından oldukça önemlidir. Buğday unundan daha yüksek miktarda besin değerine sahip olan buğday ruşeymi sağlık açısından oldukça faydalı olduğu düşünülen antioksidan, vitamin ve mineraller içerir.

Buğday ruşeymi besin değerleri;

100 gram buğday ruşeymi, yaklaşık olarak 2 mg B1 vitamini, 1.2 mg B2 vitamini ,18 mg E vitamini, 0.33 mg folik asit, 7.5 mg demir, 14 mg çinko, 200 mg magnezyum, 5 mg sodyum, 44.7 gr karbonhidrat, 9.2 gr yağ, 26.7 gr protein, 15.6 gr lif içerir.

Buğday ruşeymi yapısında yer alan proteinlerin büyük bir bölümü esansiyel amino asitlerden oluşur ve bu proteinler hayvansal proteinlerin ile eş tutulacak oranda büyük bir değeri vardır. Besin değeri ve enerjisinin oldukça yüksek olması ile beraber aynı zamanda şahane lezzete de sahip olan bu faydalı besin birçok alanda kullanılabilir.

Buğday ruşeymi kullanım alanları, tatlı bir tada sahip olan buğday ruşaymi meyve suyu, yoğurt ve süt gibi içeceklerin içine karıştırılarak tüketilebileceği gibi aynı zamanda tek başına günde 2 yemek kaşığı olarak da tüketilebilir. Bisküvi, ekmek, simit, kek gibi ürünlerle beraber diyet ürünleri ve fermente gıdaların besin değerini arttırmak için buğday ruşeymiden yararlanılmaktadır. Çorba ve köfteler de lezzet vermek amacıyla baharat olarak kullanabileceğiniz buğday ruşeymi aynı zamanda salataların üzerine eklenerek de tüketilebilir.

Buğday ruşeymi faydaları;
  • Özellikle de çocukluk döneminde tüketilmesi tavsiye edilen buğday ruşeymi büyüme ve sağlıklı kemik gelişimi açısından oldukça faydalıdır.
  • İyi bir karbonhidrat kaynağı olması bakımından vücuda enerji verir ve kaybedilen enerjinin etkilerini büyük bir oranda azaltır.
  • Hücre zarının dayanıklı hale gelmesine katkı sağlayarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve birçok kanser riskine karşı vücudun korunmasını sağlar.
  • İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde cilt sağlığı açısından oldukça büyük öneme sahip olan bu değerli besin cilt yaşlanmasını geciktirilmesi nedeniyle cilde maske olarak uygulanabilir.
  • Buğday ruşeymi göz sağlığı açısından da oldukça faydalıdır Gözde oluşabilecek katarakt oluşumu ile beraber birçok rahatsızlığa karşı gözün korunmasını sağlar.
  • Demir minerali bakımından zengin olması sayesinde bu şifalı besin kansızlığın önlenmesine yardımcı olur ve halsizliğe karşı oldukça etkilidir.
  • İçerisinde bulunan lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar ve bağırsak sağlığı korunmasına yardımcı olur.
  • B vitaminleri açısından oldukça zengin olması buğday ruşeyminin kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça faydalı olmasını sağlar.
  • İçerisinde bulunan faydalı yağ asitleri sayesinde sinir sisteminin desteklenmesine katkı sağlamak da beraber inflamasyonu azaltır ve kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
  • Lif oranın yüksek olması bakımından tokluk hissi verir ve bu sayede kilo probleminin önüne geçilmesine yardımcı olur.
  • Vücut açısından oldukça değerli besin ögelerini büyük bir oranda içermesi bakımından vücudun genel sağlığının korunmasında yardımcı olur.
  • Beyin fonksiyonlarının düzenli olarak yerine getirilmesine yardımcı olarak alzaymır gibi birçok hastalığa yakalanma olasılığını azaltır.
  • Şeker hastalarında ortaya çıkacak damar tıkanıklığının önlenmesine katkı sağlayan buğday ruşeymi kan pıhtılaşmasını engeller.
  • Yıpranmış ve hassas saçların güçlenmesine yardımcı olur.
Buğday ruşeymi saklama koşulları, havadan çabuk etkilenen bir besin olan buğday ruşeyminin havayla temas etmemiş iyi korunmuş ve stabilize edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Satın alacağınız buğday ruşeyminin ışıl işlem görmüş ve vakumlu ambalajlarda olanlarının tercih edilmesinde fayda vardır. Satın alınan ürünleri açtıktan sonra mutlaka hava almayan cam bir kavanozun içerisine buzdolabında muhafaza edilmeli, uzun süre kullanılacaksa derin dondurucuda saklanmalıdır.

Buğday ruşeymi zararları, bağışıklık sisteminden kaynaklanan bağırsak sorunu olan çölyak hastalarının bu ürünü tüketmemesi tavsiye edilir. Bununla beraber buğday içeren birçok ürünün gluten içermesi nedeniyle 8. aya kadar bebeklerde kullanılmaması önerilir. Aşırı tüketimin metabolizmanın olumsuz olarak etkilenmesine neden olabileceği için buğday ruşeyminin yeterli miktarda tüketilmesinde fayda vardır.
Son Güncelleme : 26.11.2018 06:27:04

Buğday Ruşeymi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Buğday Ruşeymi"
Peki bir yaşında bir bebeğe günlük ne kadar kullanilmalidir
İlknur . 24.05.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Sarı Buğday
Sarı Buğday
Sarı Buğday, halk arasında buğday sevilen bitkidir. Sarı buğday tarım alanında en çok dikilen tahıl besinidir. Türkiye de ekmek çok tüketildiği için buğday ekimi yapılır. Mutfakta sevilerek tüketilir. Özellikle sarı buğday ekmek yapımında un olarak k...
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık Buğdayı
Karakılçık buğdayı : Karakılçık buğdayı ismini bünyesinde bulunduran karakılçıklardan almıştır. Genellikle ege bölgesinde yetişen ve nesli neredeyse tükenmek üzere olan bir buğday türüdür. Neslinin tükenmesinin en büyük nedeni ekonomik olarak diğer b...
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Şırası Nasıl Yapılır, Buğday şırası kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı şifa dağıtmaktadır.Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelmektedir. Kanda bulunan alyuvar ve akyuvarların şekil kazanmasından tutunda sağlık y...
Buğday Suyu
Buğday Suyu
Buğday Suyu son dönemde oldukça popüler hale gelen bir içecek olmuştur. Nedeni sağlık açısından birçok yararının olmasıdır. Kanser gibi hayati önem taşıyan sağlık sorunlarının tedavi edilme aşamasında ve bu hastalığın oluşmasını engellemede oldukça e...
Dövme Buğday
Dövme Buğday
Dövme buğday, Çok eski yıllardan itibaren tüketilen temel gıda maddelerinden biri olan buğday, Türk mutfağının vazgeçilmez tahılları arasında yer alır. Buğdayın dış kabuğunun yani kepeğinin bazı işlemler ile giderilmiş ve ezilmiş hali olan dövme buğd...
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Buğday nasıl yetiştirilir, Buğday dünyada ve ülkemizde en fazla üretilen tarım ürünüdür. Karasal iklimin hakim olduğu coğrafyalarda yetiştirilen buğday insanoğlunun yerleşik hayata geçtikten sonra düzenli olarak ürettiği ilk tahıllardan biridir. Alte...
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı
Durum Buğdayı, makarna ve bulgur üretimi başta olmak üzere irmik üretmek için kullanılan buğdaya durum buğdayı adı verilir. Durum buğdayı üretimi şu anda dünya üzerinde 50.000 ton civarlarında olup üretimin çoğunluğu Kanada başta olmak üzere İtalya ...
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday
Aşurelik Buğday, Sağlıklı besinler arasında yer alan aşurelik buğday, hemen hemen her ilimizde üretilen bir tahıldır. Ancak İzmir, Konya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde üretimi daha yaygın olarak yapılır. Durum buğdayının birtakım işlemlerden geçme...
Buğday Yarması
Buğday Yarması
Buğday yarması, buğdayın tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Eski dönemlerden beri yetiştirilmekte olan buğdayların bir çok türü bulunmaktadır. Bu türler yetiştirildiği bölgeye ve bölgenin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Günlü...
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Buğday Hangi Bölgede Yetişir, buğday bitkisi mevsimlik ekilen otsu bir bitkidir. Buğday bitkisi genellikle son bahar aylarında ekilip kış aylarında hasadı yapılan bir bitkidir. Buğdaydan ekmek, un, bulgur ve makarna gibi bir çok ürün elde edilir. Buğ...
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Tam buğday ekmeği şekeri yükseltirmi, çağımızda birçok hastalıktan kurtulmak için dengeli ve sağlıklı beslenmek son derece önemlidir. Vücudun insülin direncini yükselten bazı yiyeceklerden kaçınılması halinde şekerin gerekli seviyede tutulması sağlan...
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday
Kaynatılmış Buğday; buğday ülkemizde yaygın olarak üretilen mevsimlik bir otsu bitkidir. buğday bitkisinden bir çok ürün elde etmek mümkündür. Genellikle buğday bitkisinden un, nişasta, ekmek, bulgur makarna yapılmaktadır. Buğday bitkisinin sapları i...

 

Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Buğday Nasıl Yetiştirilir
Durum Buğdayı
Aşurelik Buğday
Buğday Yarması
Buğday Hangi Bölgede Yetişir
Tam Buğday Ekmeği Şekeri Yükseltirmi
Kaynatılmış Buğday
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Nişastası
Buğday Kepeği
Buğday Çeşitleri
Buğday Unu Alerjisi
Buğdayda Pas Hastalığı
Buğday Proteini
Buğday Besin Değeri
Buğday Ekimi
Rus Buğdayı
Makarnalık Buğday Çeşitleri
Kavılca Buğdayı
Buğday Tohumu
Buğday Çimi Marmelatı
Buğday Kalori
Popüler İçerik
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri
Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında e...
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 Dilim Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori
2 dilim tam buğday ekmeği kaç kalori, Buğday ekmeği bilindiği gibi bizim vazgeçemediğimiz yiyeceğimizdir. Ekmek yemediğimiz zaman kendimizi doymamış h...
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler
Buğdaydan Elde Edilen Ürünler, Buğday insanların ilk besin maddelerinden biridir. Nerede ise tüm dünyada bilinen ve üretimi yapılan buğdayın besin değ...
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır
Buğday Hangi Ayda Olgunlaşır, önemli bir ziraat mahsulü olan buğday, insan gıdası olarak en çok tüketilen besinlerden biri olma özelliğine sahiptir. B...
Buğday Nişastası
Buğday Nişastası
Buğday nişastası, buğday buğdaygiller familyasına ait temel besin maddelerimizden biridir. Ayrıca buğday Türkiye de iki değişik mevsimde yetişir. Bunl...
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği
Buğday Kepeği; buğdayın en dış kısmında yer alan kabuğa verilen isimdir. Değirmendeki yıkanmış ve ardından kurutulmuş olan buğdayların kabukları ayrış...
Buğday Çeşitleri
Buğday Çeşitleri
Buğday çeşitleri, buğday beslenmenin temel taşıdır. Buğday denilince ilk akla gelen buğday ekmeğidir. Kullanım alanlarında ilk sırayı ekmek alırken o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Buğday
Karakılçık Buğdayı
Buğday Şırası Nasıl Yapılır
Buğday Suyu
Dövme Buğday
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018